Positief kritisch over ambtenaren

Gastblog Annemarie de Bont

januari 6th, 2009 Posted in Gastblog

Annemarie de BontDie leuke blonde dame hiernaast is onze Haagse collega Annemarie de Bont. Onthoud die naam, want zij wordt de Jonge Ambtenaar van het Jaar 2008. Waarom? Omdat ze van ons is natuurlijk! Niet vergeten op haar te stemmen dus (rechts op die site). Speciaal voor jullie heeft ze deze gastblog geschreven en daarmee schaart ze zich in het rijtje met illustere voorgangers. Wat mij betreft de eerste in een reeks van gastblogjes.

Hallo collega’s,

Allereerst; de beste wensen voor 2009!
Hebben jullie nog goede voornemens? Ik hoop dit jaar natuurlijk de finale van de Jonge Ambtenaar van het Jaar verkiezing te winnen, mijn nieuw baan goed te starten en de positie van de Jonge Ambtenaar binnen mijn gemeente te versterken.

Afgelopen maandag heb ik de Kunsthal bezocht in Rotterdam. Daar is nog tot 11 januari de expositie “Bureaucratica” te zien. Foto’s van onze collega’s over de hele wereld, gefotografeerd op hun werkplek door Jan Banning. Ik kwam er aan het einde achter dat ik aan de “verkeerde kant” van de expositie begonnen was. Later was ik daar blij mee, want zo had ik de foto’s zonder voorkennis bekeken.

De foto met een Liberiaanse ambtenaar raakte me omdat er een persoon was geportretteerd die al een jaar(!) geen salaris had ontvangen (zou jij nog naar je werk gaan? Ik niet) Een ambtenaar in Liberia omdat er buiten een bureau en een stoel niets in zijn kamer stond (van gezeur over clean desk policy hebben ze daar in ieder geval geen last). Het bureau en een stoel had hij nota bene zelf van huis meegenomen, na de oorlog was er namelijk niets over van het kantoormeubilair). Of de gemeentesecretaris van drie kleine dorpen in Frankrijk die 500 euro per maand verdient (voor 19 uur/week).

Het inleidende verhaal aan het begin van de tentoonstelling gaf aan dat op elke foto een ambtenaar achter zijn/haar bureau was gefotografeerd. Dat had ik natuurlijk wel gezien, maar ik had het klaarblijkelijk als “normaal”opgevat; een ambtenaar hoort achter een bureau. Ik schrok hier eigenlijk wel een beetje van. In dit stuk werd het bureau neergezet als een blok wat (letterlijk) tussen de ambtenaar en de burger staat. Het bureau was nodig om elke burger gelijk te behandelen, duidelijkheid te scheppen over de verschillende posities (burger en overheid) en corruptie te voorkomen. Dit heeft me de afgelopen dagen wel bezig gehouden.

Ik wil juist mensen uitdagen om over de muur van hun bureau te kijken en te handelen. Vaker buiten hun werkkamer op zoek te gaan naar de oplossing van het probleem waar ze mee bezig zijn, medewerkers van organisaties en burgers te betrekken die dagelijks geconfronteerd worden met bepaalde situaties en dus (ook) kennis van zaken hebben. Deze tentoonstelling heeft mij hier nog meer in gesterkt. Wereldwijd heerst dus het beeld dat een ambtenaar verbonden is met een bureau. Nu mijn vraag aan jullie; moet dat zo blijven? Hebben we het bureau (als symbool, maar ook letterlijk) nodig of zouden we ons in moeten zetten om de kloof tussen de ambtenaar en de burger te verkleinen?

Groetjes,

Annemarie de Bont

 1. 5 Responses to “Gastblog Annemarie de Bont”

 2. By Louis van Nimwegen on jan 14, 2009

  Hee Annemarie,
  De laatste alinea in je blog heeft mij getriggerd. Dat bureau, dat verrekte bureau is blijkbaar een statussymbool geworden van ”ons” als ambtenaar. Schuilgaan achter een bureau is blijkbaar het summum van het ambtelijk bestaan voor sommigen. Ik ben het geheel met je eens dat die fysieke muur geslecht moet worden. Ambtenaren horen een echt en direct contact te hebben met de mensen voor wie ze bezig zijn. Invoelingsvermogen is daarom een belangrijke, zo niet de belangrijkste competentie voor ons als ambtenaar. Je verdiepen in datgene wat de burger daadwerkelijk beweegt is een kunst op zich en wordt maar door weinigen beoefend.
  Misschien dat ale ambtenaren standaard viend moet worden van deze Hyve, wie weet steekt men er wat van op.

 3. By Viagra on jan 25, 2010

  It sounds like you’re creating problems yourself by trying to solve this issue instead of looking at why their is a problem in the first place.

  rH3uYcBX

 4. By Schedule on okt 30, 2010

  You you could edit the page subject title I ambtenaar » Blog Archive » Gastblog Annemarie de Bont to more better for your webpage you create. I enjoyed the post even sononetheless.

 5. By vakantiehuis on feb 13, 2011

  Leuke site!. Er zijn nog weinig goede sites over dit onderwerp te vinden.
  Ben blij met jullie post!
  Ik kan helaas geen bookmark aanmaken naar iambtenaar.eu in Firefox. 🙁 Weten jullie hoe dit komt?

  Groetjes Barbara

 1. 1 Trackback(s)

 2. feb 24, 2009: I ambtenaar » Blog Archive » Siebren v/d Berg = Jonge Ambtenaar v/h Jaar

Post a Comment