Positief kritisch over ambtenaren

Terug naar de prikklok

maart 28th, 2009 Posted in Zelfbevlekking

9-tot-17-mentaliteit-vraagt-om-9-tot-17-middelenSinds anderhalf jaar volg ik op donderdagen een vastgoedopleiding. Aangezien dat grotendeels  in mijn eigen tijd is, werk ik de rest van de werkweek 4 x 9 uur om aan mijn 36 contracturen te komen.  Iedere vrijdag ben ik in principe dus op kantoor, van een uur of 9-10 (want geen ochtendmens) tot ver na de start van RTL Boulevard.  Niet omdat het moet, maar omdat ik het leuk vind.

Toen ik gisteren rond het middaguur met collega’s aan het lunchen was in de bedrijfskantine viel het me weer op hoe weinig collega’s er eigenlijk op vrijdag werken. Na de middag is zeker meer dan de helft vertrokken, voor zover ze al niet van het weekend aan het genieten waren vanaf donderdagmiddag. Dat heeft zo z’n voor- en nadelen. Het voordeel van de vrijdag is dat je in alle rust aan klusjes kan werken waarvoor je door de weeks de tijd niet genomen of gekregen hebt. Het nadeel is dat je weinig input van je afwezige collega’s kan krijgen en aangezien ik als projectmanager juist integraal dien te werken, is dat op de laatste dag van de werkweek bijna onmogelijk.

Natuurlijk is het zo dat ik heb gekozen voor deze opleiding en dat iedereen – binnen grenzen – zijn eigen agenda bepaald en deze niet persee op die van mij hoeft af te stemmen (al zou dat wel heeeeel fijn zijn).  Ik verwacht echter wel dat iedereen de rest van de week gewoon zijn of haar uren maakt.  Ook al zou ik me daar niet druk om moeten maken, ik heb daar zo mijn vraagtekens bij.

Net als ik werken er nogal wat mensen 4 x 9. Aangezien ik meestal als één van de laatsten mijn gebouw uitloop, betekent dit dat de meesten dus wel ochtendmens zijn en (ver) voor mij zouden moeten beginnen.  Immers na half zes is het al aardig uitgestorven, waardoor een snelle rekensom (17:30 – 9 uur – 1/2 uur pauze) mij leert dat het al aardig druk moet zijn tussen 7:30 en 8:30. Toevallig zat ik de laatste tijd, vanwege vroege afspraken, regelmatig tegen 8:30 uur al achter mijn bureau. Tot mijn verbazing struikel ik dan niet over mijn collega’s en ook mijn telefoontjes naar collega’s in andere gebouwen worden weinig beantwoord. En nou niet allemaal gaan roepen dat al die mensen eerst een uurtje thuis aan het werk zijn, want er is weinig emailverkeer voor 9:00 uur.

Mijn conclusie is dat velen op papier 4 x 9 werken, maar in praktijk slechts 4 x 8 doen. Vervelend voor collega’s die graag samenwerken, burgers en bedrijven die geen antwoord op hun vragen krijgen en de belastingbetaler die deze maand extra vakantie op jaarbasis betaalt.  Maar volgens mij is dit niet een probleem dat exclusief tot de publieke zaak behoort. Als ik terug denk aan mijn vorige werkgevers is dat beeld niet echt heel anders. Zij het in een wat gematigder vorm. Als we niet met de verantwoordelijkheid van een ‘vrije’ tijdsindeling om weten te gaan, moeten we misschien maar gewoon weer terug gaan naar de tijden van de prikklok. Niet zo’n ouderwetse, maar een digitale die aan de hand van je computer thuis en op het werk, je mobieltje en auto van de zaak je werktijden voor je bijhoudt. Voordeel is dat er dan dan ook veel collega’s legitiem extra vakantie op kunnen nemen.

  1. 1 Trackback(s)

  2. dec 12, 2010: I ambtenaar » Blog Archive » Het L-woord

Post a Comment