Positief kritisch over ambtenaren

Wij zijn vastgeroest

april 18th, 2011 Posted in Nieuws

Aan onze collega’s van de Raad van State, die het initiatiefwetsvoorstel, dat het ambtenarenrecht beter aan wil laten sluiten op het gewone arbeidsrecht, hebben afgebrand, zou ik willen vragen daar nog eens goed over na te denken. Vandaag kwam namelijk de 38e Randstad Werkmonitor uit, met als thema ‘Sociale media’, gebaseerd op een onderzoek van onderzoeksbureau Blauw Research.

Hoofdconclusie uit het onderzoek is dat sociale media, zoals LinkedIn, Facebook en Twitter, een steeds grotere rol krijgen bij het vinden van een baan ten opzichte van traditionele vacaturesites. Een interessante bijvangst van het onderzoek is dat blijkt dat wij minder ervaring met social media hebben dan werknemers uit andere sectoren. Ook hebben we minder vaak een profiel op Linkedin of Facebook en als we dat al hebben, houden we het nog slecht bij ook.

Als je alleen op de headlines af zou gaan, zou je kunnen denken dat wij digibeten zijn, die niets op hebben met die nieuwerwetse sociale media. Als je echter de moeite neemt om het onderzoek daadwerkelijk door te lezen, dan vind je opmerkelijke resultaten, die ons matige gebruik van sociale media verklaren.  Zo zijn wij het minst van functie of werkgever veranderd in de afgelopen zes maanden, zijn wij het minste gericht op het maken van promotie en hebben wij het minste vertrouwen in het vinden van een nieuwe baan.

Volgens mij hebben wij niets op met sociale media omdat wij die niet nodig hebben voor het vinden van een andere baan. We zijn namelijk helemaal niet op zoek naar een nieuwe baan. We vinden onze huidige baan eigenlijk wel goed zo. Lekker schijnveilig voor die boze buitenwereld, dankzij onze speciale status. Ik zou daarom onze collega’s van de RvS willen adviseren om die broodnodige arbeidsmobiliteit wat zwaarder te laten wegen in hun eindoordeel. Wij zitten namelijk vastgeroest en iemand moet ons los komen wrikken.

Post a Comment