Positief kritisch over ambtenaren

Ik wil laten weten dat ik er ben voor jou

mei 30th, 2011 Posted in Gastblog, Undercover Ambtenaar

Sinds ik een paar weken geleden mijn bestaan kenbaar heb gemaakt, heeft mijn verschijning veel vragen opgeroepen. Dat is een goede zaak: ik besta immers om een discussie aan te zwengelen over het imago van de rijksambtenaar.

Veel mensen vragen zich af waarom ik undercover ben. Nee, dat is niet omdat ik me schaam voor mijn beroep. Integendeel! Maar soms krijg ik negatieve reacties als ik zeg dat ik ambtenaar ben. En die negatieve reacties hebben me aan het denken gezet. En toen ik uitgedacht was, heb ik mijn hoed en zonnebril opgezet, en ben ik begonnen er iets aan de DOEN.

Ik ben undercover, want ik ben overal, ook al zie je me niet. Ik zit op verjaardagsfeestjes, in de trein, in de kroeg, en ik luister naar wat mensen zeggen. En dat neem ik weer mee naar mijn werk. Ik werk voor de maatschappij, maar ik ben ook onderdeel van de maatschappij. Ik ben ook gewoon een mens met familie en vrienden. Het werk bij de overheid wordt gedaan vóór mensen, maar ook dóór mensen. Ik wil er zijn voor iedereen die iets met de Nederlandse overheid te maken heeft, want dat is mijn werk. En ik wil je graag vertellen wat ik dan precies voor je doe. Zodat we elkaar beter begrijpen, en ik mijn werk nóg beter kan doen. En daarom praat ik ook met mijn collega’s. Undercover, dat wel. Ik wil ze laten nadenken over vragen als: weet je nog waarom je dit werk doet? Weet je nog voor wie wij ons werk doen? Is deze baan je broodwinning of je droom? En: wat kunnen wij nog beter doen, zodat wij de mensen waarvoor we werken beter begrijpen, en die mensen ons beter begrijpen?

Tegen rijksambtenaren wil ik zeggen: als mensen negatief over ons werk denken, is het aan onszelf daar iets aan te doen. Door te vertellen tegen vrienden, familie, kennissen, tijdens verjaardagen en in de kroeg, waarom jij je werk zo leuk en belangrijk vindt. En tegen niet-ambtenaren wil ik zeggen: vertel me maar wat je van ambtenaren vindt, en waarom. Ik beantwoord je vraag graag op twitter, facebook of in een youtubefilmpje.

  1. 1 Trackback(s)

  2. jun 5, 2011: Logo Undercover Ambtenaar | visservis.com

Post a Comment