Positief kritisch over ambtenaren

De 24-uurs ambtenaar

oktober 14th, 2011 Posted in Gastblog

Gisteren verscheen op re.Public onderstaande blog van Gidion Peters., die we jullie niet willen onthouden omdat wij er in figureren  wij ons er in herkennen.

Onlangs had ik een kleine tweetwisseling met @iambtenaar. Hij vroeg afgelopen zaterdagochtend wie er aan het werk was. Toevallig was ik al aan de slag, en wierp @iambtenaar toe: ‘Je bent 24-uurs ambtenaar of niet ;)’. Waarop ik terug kreeg: ‘ Ik ben 24/7 ambtenaar, maar ik werk niet 24/7 voor de publieke zaak ;)’. En daarmee zwengelde hij een actuele discussie aan: wanneer mag er een beroep worden gedaan op de moderne ambtenaar en welke impact mag de publieke zaak hebben op de werk-privé verhouding?

Het is duidelijk tegen welke achtergrond deze discussie plaatsvindt. Het klassieke beeld (waar ook @iambtenaar tegen strijdt) is dat van de ambtenaar die iets over negenen binnenkomt en iets voor vijf uur de deur achter zich dichttrekt. Met een sinds 1997 wettelijk gemaximeerde 36-urige werkweek kan er ook niet veel meer van de ambtenaar worden verwacht. Velen weten echter dat de realiteit anders is, en dat het werk vaak meer van de ambtenaar vraagt dan de uren die ervoor staan. Ook als de duisternis is gevallen, kun je bij veel overheidsgebouwen nog lichtjes zien branden.

En, zoals bleek uit reacties van andere ambtenaren op Twitter, worden ook zaterdagen niet meer geschuwd. Ook dan is er genoeg werk te doen. Zo bleek @patrickemperman zaterdagochtend met vijf collega’s bezig te zijn met het koppelen van de BAG en de GBA gegevensbestanden. Het is deel van een trend die met argusogen gade wordt geslagen: wanneer je blijft e-mailen, bellen en pingen na werktijd kan het privéleven wel eens in het gedrang komen. Een burn outligt op de loer.

De moderne 24-uurs ambtenaar ontstijgt deze discussie. Werk en privé zijn namelijk geen absolute begrippen, en het opmaken van een balans daartussen is weinig productief. Eerder is het zinvol om bij het aangaan van een werkrelatie te bekijken hoe men de verwachtingen van de werkgever kan verweven met de eigen levensinrichting. Als daar vrije woensdagen bij horen en yogasessies tussen de middag, of juist nachtelijke e-maildiensten en drukke werkweekeinden, dan creëert de 24-uurs ambtenaar daar de ruimte voor. Het werken voor de publieke zaak betekent immers dat men ook de eigen zaak goed op orde heeft.

  1. 1 Trackback(s)

  2. dec 31, 2013: I ambtenaar » Blog Archive » De foutste ambtenaren van 2011

Post a Comment