Positief kritisch over ambtenaren

De foutste ambtenaren van 2011

december 31st, 2011 Posted in Foute ambtenaren, Nieuws

Aan het einde van het jaar worden we gebombardeerd met lijstjes van de mooiste lichtpunten, beste bestuurders, beste bazen en natuurlijk de beste jonge hond. Leuk natuurlijk om al die glorieuze momenten te herbeleven, maar worden wij daarop afgerekend door Henk en Ingrid? Nee, natuurlijk niet. Wij worden afgerekend op de rotte appels die onze mooie fruitmand infecteren. Terecht of niet, wij zijn zo goed als onze zwakste schakel. Daarom presenteer ik hier het jaaroverzicht met de foutste ambtenaren. Ter leering ende vermeack.

Januari

Op 19 januari deed de rechter uitspraak in de geruchtmakende bouwfraude zaak en veroordeelde 7 (ex)collega’s tot gevangenisstraffen tot 1 jaar voor het aannemen van steekpenningen in ruil voor de begunstiging van wegenbouwer Janssen de Jong. Die laatste werd daarna door enkele gemeenten in het zuiden des landes op een zwarte lijst geplaatst. Zo niet de provincie Limburg, voor hen was het al snel weer business as usual.

Februari

Het goede voorbeeld geven blijft lastig. Zo veroorzaakte een senior medisch adviseur van het CBR onder invloed van alcohol, buiten werktijd, een ongeluk. Hij werd daarna ontslagen, zonder de door hem voorgestelde vergoeding van bijna € 122.000. Dat het buiten werktijd gebeurde maakte daarbij niets uit, aangezien je immers 24/7 ambtenaar bent.

En dat onze geüniformeerde collega’s ook wel eens moeite hebben het goede voorbeeld te geven bleek toen deze (ex)collega wel even een verblijfsvergunningkje zou ritselen voor een familielid. Hoe dom kun je zijn.

Maart

Begin maart ging de beerput open die Marine heet. Bij het prestigieuze marineonderdeel CAMS-Force Vision zou sprake zijn van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. Bijzonder was tevens dat minister Hillen van niets af zei te weten, terwijl de hoogst verantwoordelijk ambtenaar al maanden eerder een klokkenluider had geschreven dat al zijn klachten gegrond waren en dat er maatregelen genomen zouden worden. Communicatie is dus niet altijd onze sterke kant.

April

Wederom gelazer op zee. Wie  ‘A Few Good Men’ heeft gezien, weet dat wat als grap bedoeld was, vaak helemaal verkeerd afloopt. In dit geval werd een marinier op de Hr. Ms. Johan de Witt midden op de Rode Zee van zijn bed gelicht door 7 stoere zeebonken losers, die hem boeiden en zijn mond afplakten met tape. Met een geblindeerde bril en oorkappen op werd hij in een kooi voor piraten opgesloten en vastgebonden op een stoel. Uiteraard werd vanwege de erecode geen aangifte gedaan door het slachtoffer, maar via via kwam toch alles uit. De 7 werden helaas mild gestraft

Dat het leger een mannenbolwerk is bewezen ze op de legerbasis Oirschot. Daar werd een 18-jarige beroepsmilitair structureel door meerdere collega’s lastiggevallen met pesterijen.  Negen militairen kregen straf, waaronder ook een leidinggevende, omdat die de pesterijen niet had gestopt. Met zulke collega’s heb je geen vijanden nodig. In juli blijkt uit een onderzoek dat bijna de helft van de vrouwen in de krijgsmacht last heeft van ongewenst seksueel gedrag van de mannelijke collega’s.

Net als de beer die door bijen gestoken wordt omdat hij met z’n klauw in de honingpot zat, worden twee medewerkers van leuker-kunnen-we-het-niet-maken gearresteerd op verdenking van corruptie en overtreding van de Opiumwet. Zouden ze die inkomsten wel opgegeven hebben bij de aangifte?

Na de Marine en de Landmacht, kon de Luchtmacht natuurlijk niet achterblijven. Eind april werd een voormalige F16-piloot opgepakt voor spionage. Hij werd beschuldigd van het lekken van staatsgeheimen of voorbereidingshandelingen daarvoor. Eind november is hij veroordeeld tot 5 jaar cel.

Mei

Begin mei werd het ons wel heel makkelijk gemaakt om fout te zijn. Das&Boom lanceerde een website en riep ambtenaren op om geheime documenten op het gebied van natuurbeleid te lekken. Staatssecretaris Bleeker, verantwoordelijk voor natuur en landbouw, zei bij Mathijs aan tafel dat hij teleurgesteld zou zijn als ambtenaren documenten zouden lekken. De hype was overigens na een week weer voorbij en niemand heeft er ooit nog iets van weer gehoord.

Juni

De grootste klapper van 2011 2008 heeft een (ex)medewerker van de Nederlands Bank gemaakt. Uit de kluis der kluizen wist hij er met € 1.250.o00 van door te gaan om daarmee als Maharadja in India verder te. Ex-president Nout Wellink wachtte tot een paar dagen voor zijn aftreden – en net voor de start van de rechtszaak – om de vuile was buiten te hangen. Maar goed, hij had dan ook wel andere dingen aan zijn hoofd. De rechtszaak werd uiteindelijk voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat het OM eerst wil wachten op de beoordeling van het uitleveringsverzoek door de Indiase autoriteiten.

Eind juni bewees één van onze gejurkte collega’s, dat ook rechters maar gewoon mensen zijn. Zijn buurmeisje was slachtoffer van een loverboy en daarom ging hij hier en daar wat vragen stellen. De informatie over de loverboy die hij van een officier van justitie kreeg deelde hij vervolgens met zijn vrouw en enkele vrienden. Begrijpelijk, maar strafbaar. Uiteindelijk kwam hij er mee weg met een boete van € 1.000 en een officiële waarschuwing. Hij mag blijven werken, maar wel ergens anders binnen de rechtelijke macht.

Juli

Regelmatig wordt ons verweten dat we ondernemender moeten zijn. Daar nam één van onze collega’s bij het UWV wel heel erg letterlijk. Hij huurde op grote schaal ICT-ers in……..bij zijn eigen bedrijf. Op papier leek het allemaal volgens de spelregels te verlopen, maar om de schijn van zelfverrijking belangenverstrengeling tegen te gaan werd deze constructie snel beëindigd. Uit de website van het ICT-bedrijfje werd overigens wel snel duidelijk dat onze collega het niet van andere opdrachtgevers hoefde te hebben.

Juli bracht niet de zomerse hitte die we gehoopt hadden. Sommige collega’s besloten daarom zelf het vuurtje maar wat op te stoken op de werkplek. Eerst was daar een Zuid-Hollandse gemeentesecretaris die sex  sms’jes stuurde naar vrouwelijke collega’s. Als beloning straf mocht hij eerder met vakantie. Vervolgens werd een geüniformeerde collega van het korps Gelderland-Midden ontslagen vanwege pedofiele gedragingen. Deze smerige pervert maakte misbruik van zijn gezags- en vertrouwenspositie.

Augustus

Wederom een geüniformeerde (ex)collega die in de fout ging. Dit maal een brigadier met een weetplantage in huis. Telen voor eigen gebruik ging in dit geval niet op.

Augustus was ook de maand van de fraude. In Tiel beliep de schade in de tonnen, in Zwolle ‘slecht’ € 9.000. In het laatste geval betrof het een secretaresse, die naar het verjaardagsfeestje op Curaçao van haar 100 jarige oma wilde gaan. Ze biechtte uiteindelijk zelf op en werd veroordeeld tot 40 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijk.

September

‘Glaasje op, laat je rijden’ was niet besteed aan deze geüniformeerde (ex)collega. Zij reed in beschonken toestand, buiten werktijd, op haar scooter een fietser omver. Einde carrière.

Veel commotie ontstond er over het salaris van € 273.000 en de managementstijl van de bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ze werd dan ook op non-actief gesteld. Zelf vond ze dat ze geslachtofferd was.

Oktober

Eén van de meest asociale (ex)collega’s was toch wel de uitzendkracht die in Den Haag mensen met ernstige geldproblemen zou hebben doorgestuurd naar een dubieus bedrijfje dat deze mensen niet hielp, maar nog verder in de financiële problemen bracht. Hoe laag kan je gaan door mensen die al in de goot liggen in het riool te drukken.

Sommige ambtenaren hebben een plaat voor hun kop. Dat bewees deze (ex)collega in Veenendaal maar weer eens.

November

Begin november gingen sommigen staken voor een betere CAO en eind november kwamen we weer in een slecht daglicht te staan toen ‘Weigerambtenaar‘ door de ruim 1.400 bezoekers van het congres van het Genootschap Onze Taal gekozen werd tot woord van het jaar.

November was ook de maand van de lekkende collega’s.

December

Begin december werd een (ex)collega uit Lelystad veroordeeld tot tot 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor de diefstal van € 130.000. Omgerekend verdient hij daarmee dus in feite € 542 per uur. Niet slecht.

En in de gemeente Haren bleken parkeerboetes van ambtenaren en bestuurders als sneeuw voor de zon te verdwijnen, totdat een eerlijke collega besloot er werk van te maken.

Ten slotte krijgt op de valreep van 2011 een discriminerende collega van de burgerlijke stand nog strafontslag.

Tot slot

Of wij crimineler zijn dan andere beroepsgroepen verwacht ik niet, maar we komen er wel vaak mee weg. RTL Nieuws deed er onderzoek naar en kwam terecht tot de conclusie dat ambtenaren vaak te makkelijk wegkomen na zware integriteitschendingen, zoals fraude, diefstal en corruptie. Onze werkgevers doen helaas dus bijna geen aangifte tegen ons en houden de vuile was het liefste binnen. Dat is een kwalijke zaak naar mijn mening. Feit blijft dat werken voor de publieke zaak ‘anders’ is, dan werken in de markt. Ambtenaar ben je 24/7 en het vergrootglas van blonde Greet, Henk, Ingrid en anderen is groot en meedogenloos.  Terecht, als je het mij vraagt.

  1. 4 Responses to “De foutste ambtenaren van 2011”

  2. By Webber on jan 3, 2012

    E-mail (will not be published) (required)

    +1

  1. 3 Trackback(s)

  2. jan 4, 2012: I ambtenaar » Blog Archive » Eerste lustrum I ambtenaar!
  3. jan 23, 2012: I ambtenaar » Blog Archive » Ik ben woedend!
  4. jan 2, 2013: I ambtenaar » Blog Archive » De foutste ambtenaren van 2012

Post a Comment