Positief kritisch over ambtenaren

Ik ben woedend!

januari 23rd, 2012 Posted in Nieuws, Opinie

Ik ben eigenlijk niet zo vaak boos en woedend ben ik zelden, maar toen ik gisteren het nieuws van zaterdagavond las, werd ik dat wel. In Kollum werd namelijk één van onze geüniformeerde collega’s door een grote groep cafébezoekers het ziekenhuis in geslagenin Bergeijk omsingelden 100 stoere jochies twee van onze collega’s in hun politieauto toen ze een 18 jarige knaap wilden afvoeren en in Bolsward werden twee collega’s belaagd door een grote groep jongeren. Zomaar een zaterdagavond, waarop collega’s van ons in elkaar geslagen worden door opgeschoten pubers, dronken cafébezoekers en stoere meelopertjes.

Het lijkt al bijna normaal te zijn tijdens de wekelijkse stapavonden. Google eens op ‘Geweld tegen hulpverleners’ en je schrikt van het aantal hits dat gevonden wordt. Ik heb er de afgelopen jaren in blogjes al meerdere keren mijn afschuw over uitgesproken en dat blijf ik doen, want ik kan en wil er niet aan wennen!

Ook Den Haag liet zich niet onbetuigd de afgelopen jaren. Opeenvolgende ministers van Binnenlandse Zaken lieten actieprogramma’s en handreikingen opstellen, voerden strafverdubbellaars en verdriedubbelaars in, voorzagen ambulances van camera’s en maakten het makkelijker om schade op daders te achterhalen.
Ambulancezorg Nederland en een Veiligheidsregio publiceerden onlangs zelfs een game ter preventie van agressie tegen ambulancepersoneel. SIRE tenslotte startte de actie ‘Handen af van onze hulpverleners’ en riep ons op de petitie te tekenen.

Uit cijfers van het Rijk lijkt een beeld te ontstaan dat al deze maatregelen geholpen hebben. Gemiddeld genomen daalde het aantal slachtoffers onder 15 publieke beroepsgroepen van 66% in 2007, naar 59% in 2011.  Sommigen vonden de SIRE campagne dan ook achterhaald. Maar is dat ook zo? Als ik de cijfers eens beter bekijk, zie ik een heel ander beeld ontstaan. Het geweld onder ambulancebroeders daalde dan wel met 10%, maar politie, brandweer, gevangeniswezen, ziekenhuizen en het UWV zagen het geweld helemaal niet afnemen. Bij de sociale diensten was er zelfs sprake van een stijging van 8% ten opzichte van 2007.  Daarnaast hoor en lees ik ook steeds vaker dat collega’s steeds minder melding maken van geweld, omdat “het toch niets uithaalt”.
Voordat we nu echter gaan muggenziften over gemiddelden of uitschieters naar boven of beneden, zou ik jullie willen vragen de cijfers eens echt tot je door te laten dringen. Vorig jaar heeft 59% van alle ambtenaren te maken gehad met een vorm van geweld. Dat zijn dus ongeveer 600.000 collega’s! Dat plaatst het verhaal van de dalende cijfers wel weer even in het juiste perspectief.

Terug naar mijn woede. Woede moet je omzetten naar iets positiefs heb ik ooit geleerd. Maar wat kan ik doen, tegen het geweld tegen zoveel van mijn collega’s? Ja, ik heb de petitie van SIRE getekend, maar dat was slecht één muisklik. Natuurlijk kan ik ook ingrijpen mocht ik ooit in een situatie terecht komen waarin collega’s worden belaagd. Ik droom daar wel eens over en in zo’n droom ben ik de grote held. In werkelijkheid sta ik aan de grond genageld en ben ik waarschijnlijk te bang om in te grijpen. Die dappere omstander die dat zaterdagavond wel deed in Bolsward, werd daarvoor beloond met een groot pak slaag. Hij of zij is een held in mijn ogen en verdient echt alle lof.
Laat ik dan mijn woede maar vertalen in blogjes als deze en daarmee mijn steentje bijdragen aan de het bewustwordingsproces dat geweld tegen ons niet normaal is, ook al vind je dat je uitgelokt wordt of onheus bejegend wordt. Als jullie je poten thuis houden, dan gaan wij ons best doen om die rotte appels uit het ambtenarenapparaat te sodemieteren. Deal?

Update 22:00 
Sommige reacties hieronder bevestigen naar mijn idee nog eens de noodzaak van datgene dat ik wil overbrengen. Daarom zal ik deze botte reacties ook niet verwijderen. Ik kan me best voorstellen dat er in emotie wordt gereageerd, zeker ook als medewerkers van de politie DIT soort dingen doen, maar geweld door burgers is nooit de oplossing.

 1. 6 Responses to “Ik ben woedend!”

 2. By Andries on jan 23, 2012

  Veel minder media aandacht maar minstens zo vaak voorkomend als “geweld tegen agenten” is het “onnodige geweld van agenten tegen publiek”. Het is gewoon absurd hoe vaak het voorkomt dat mensen door agenten onheus worden bejegend of zelfs in elkaar worden geslagen, zonder aanleiding, puur om af te reageren. Volgens mij valt er nog veel te gebeuren in het opleiden van agenten. Succes met het verwijderen van de vele rotte appels.

 3. By POLITIE HATER on jan 23, 2012

  Wie aan brandweer of ehbo personeel komt is fout bezig.
  Die zelfingenomen tot de tandenbewapende agenten kunnen wat mij betreft niet genoeg geslagen en mishandeld worden.Het ergst vind ik echter die mensen die dat soort met wapens en al de straat op stuurt.
  Ze ontberen incasseringsvermogen, mensenkennis, emphatie en tal van sociale vaardigheden doorvoor in de plaats leiden ze aangrootheidswaanzin en denken alles en iedereen naar hun hand te kunnen zetten en als dat niet lukt srpingen ze rustig met 4 nan en pepperspray op een minderjarige om hun gram te halen, Wat vroeger een integer persoon was die dienstbaar was en kon luisteren en relativeren staat nu een jochie met veel praatjes maar weinig inhoud die het vooral van zijn strepen en zijn pet moet hebben en dat dat van tijd tot tijd fout afloopt voor die dienders doet me meer dan goed.

 4. By Bassie on jan 23, 2012

  Ik snap het wel een beetje. Ik krijg ook behoefte om agenten te slaan, zeker als je als burger misbruikt wordt door de overheid, met medewerking van die eikels, om bij een paar km te hard boetes uit te schrijven. Het is een mand vol verrot fruit, en wat doe je daar mee, doordraaien en mest van maken.

 5. By en Adriaan on jan 23, 2012

  Echt ongelooflijk stompzinnig dat commentaar hierboven, zeker zelf een keer een bon gehad en nu maar vinden dat iedereen in uniform tegen de vlakte moet. Ben je erbij geweest? Heb je gezien wat er gebeurd is? Weet je de reden van de aanhouding?!? Als zo’n 18 jarige knaap nou is aangehouden wegens handtastelijkheden…en als het slachtoffer nou eens een zusje, nichtje of bekende van je is…dan is de kreet uiteraard: Waar is de Politie als je ze nodig hebt!?! Ze doen het niet snel goed en toch staan ze er voor jou en mij, tegen een schamel salaris in weer en wind.

  Doe ff normaal man

 6. By Rene_Kerkwijk on jan 25, 2012

  Je let even een paar dagen niet op en dan zie je de meest stompzinnige reacties op een blogbijdrage die alleen maar bijval verdient.
  Van mij mag iedereen alles zeggen hoor (zolang je je ook maar bewust bent wat je woorden teweeg brengen) maar de lage drempel om iedere gedachte maar aan de wereld toe te vertrouwen leidt soms tot idiote reacties. Denk eerst eens even na!
  Ik ben niet van de afdeling dat vroeger alles beter was, maar een ingezonden brief schreef je toen op papier. je ging er eens goed voor zitten, dacht lang na, koos zorgvuldig je woorden.
  Dan las je de brief nog eens na of het allemaal wel goed was. Een envelop, de postzegel erop en naar de brievenbus lopen. Het bood voldoende tijd voor telkens weer een heroverweging van woorden.

  Nu schrijf je achter je PC ales maar op en de knop met “verzend” is ingedrukt voor je er erg in hebt. Jammer.
  Ik raad iedereen overigens aan om de film “Doodslag” van Theo Maassen te gaan kijken.

 1. 1 Trackback(s)

 2. feb 17, 2012: I ambtenaar » Blog Archive » Plaspeutergate

Post a Comment