Positief kritisch over ambtenaren

Plaspeutergate

februari 17th, 2012 Posted in Nieuws, Opinie

Deze blog gaat niet over dat wereldberoemde peutertje dat z’n plas niet wel op kon houden totdat hij thuis op het potje werd gezet door zijn liegende moeder. Het gaat ook niet over de Telegraaf, die -zonder de feiten te controleren- een smeuïg verhaal over die asociale Amsterdamse politie de wereld in slingerde en die daarvoor vervolgens publiekelijk ook geen excuses aanbood toen bleek dat het hele verhaal uit de grote duim gezogen was.  Niet over al die andere media die dat verhaal klakkeloos overtypten. Niet over sommige media die het feit dat de politie de bon (logischerwijs) niet kon vinden ook weer brachten als een teken van hun incompetentie, terwijl een beetje journo al binnen 10 sec. googelen vraagtekens bij het verhaal had moeten zetten.

Nee, deze blog gaat over al die mensen die als vanzelfsprekend aannamen dat onze geüniformeerde Amsterdamse collega’s niets beters te doen hebben dan een 3 jarig kind een boete te geven. Mensen die over elkaar heen buitelden om onder nieuwsberichten of in sociale media de meest grove verwensingen over ons uit te storten. Al eerder werd ik hier geconfronteerd met mensen, die hun frustratie niet gehinderd door enige nuance met de wereld willen delen. Het is te gemakkelijk om deze mensen weg te zetten als gefrustreerde idioten. Blijkbaar heeft een bepaald deel van de Nederlanders een ontzettend slecht beeld van de politie. Of dat komt door slechte eigen ervaringen, stoerdoenerij of het ophitsen door media en/of anderen weet ik niet, maar het lijkt me wel een signaal om serieus te nemen. Vraag is alleen hoe daar mee om te gaan. Onze geüniformeerde collega’s lijken het nooit goed te kunnen doen. Treden ze streng op, dan is het hommeles, treden ze soft op, dan is Leiden in last. Misschien is de conclusie dan ook wel dat ze gewoon hun werk moeten blijven doen zoals ze dat nu al doen, maar meer energie moeten stoppen in het ‘verkopen’ van hun werk aan het grote publiek.

De wijze waarop mijn Amsterdamse collega’s deze kwestie hebben aangepakt verdient mijns inziens in ieder geval een groot compliment. Ze hebben niet gelijk het verhaal naar het land der fabelen verwezen, maar eerst aangegeven graag met de moeder te willen babbelen. Ondanks dat een agent zelf zijn afweging mag maken in een situatie als deze meldden ze vrijwel direct al dat ze de boete zouden willen verscheuren en wilden ze de moeder een bos bloemen aanbieden. Toen bleek dat de moeder het hele verhaal had verzonnen om geld van haar familie af te kunnen troggelen, wentelden ze zich niet in zelfgenoegzaamheid, maar volstond een korte zakelijke mededeling. Chapeaux!

 1. 10 Responses to “Plaspeutergate”

 2. By Eef on feb 22, 2012

  Precies, chapeau! Zowel voor de politie als voor dit blog. Informatief door alle hyperlinks, mooi argumenterend beschreven en zeker ‘positief kritisch’. En dat mag inderdaad ook weleens.
  #realeren

 3. By Robert Keizer on feb 22, 2012

  Leuk en interessant om het ook eens vanuit deze kant te horen.
  #realeren: Ik ben niet zo kapot van het vrij kleine lettertype en daarbij vind ik dat de hyperlinkjes er te nadrukkelijk uitspringen, omdat ze zowel bold als gekleurd zijn.

 4. By Kaein on feb 22, 2012

  Hoi, ik kende dit blog nog niet. Maar ben blij dat er positief/kritisch geluid te horen is 😀
  Mag best wel eens. Heel veel succes met jouw blog.
  #realeren

 5. By Elja on feb 22, 2012

  Mooi geschreven, en duidelijke taal. Ik kreeg het allemaal niet zo mee (woon in het buitenland) maar wat een gedoe om niets. Ik heb altijd een positief gevoel gehad over de politie in Nederland (in overige landen waar ik gewoond heb had ik dat wat minder….;-)).
  En ihkv #realeren: als je de alinea’s nog verder opknipt in kortere alinea’s is het verhaal NOG krachtiger denk ik.
  Ik moet ook gewoon erg lachen om de titel van je blog en je ‘over’. *follow* (of mag dat niet als niet-ambtenaar?)(wel stage gelopen bij een Ministerie & als uitzendkracht gewerkt bij MinBuza, telt dat?)

 6. By Rianne on feb 22, 2012

  Leuk de andere kant ook eens te lezen. Leuk geformuleerd. Ik ben blij dat ik het heb gelezen.

  Ik vind alleen je layout niet zo heel aantrekkelijk. De letters zijn iets te licht voor een witte achtergrond en de tekst oogt erg massief. Waarschijnlijk door de hyperlinks. #realeren

 7. By Rianne on feb 22, 2012

  Interessant om het vanaf jouw kant te lezen. En je hebt – helaas – gelijk. De politie kan het sowieso nooit goed doen..
  #realeren

 8. By Rick on feb 22, 2012

  Heb niet zoveel met deze blog. Ik heb het onderwerp niet meegekregen en dan denk ik al snel ‘waar gaat het over’. Dat probeer je wel te verduidelijken met de nodige links, maar ik ben nooit zo’n fan van veel links in een verhaal. Ik ben namelijk aan het lezen en ga dan niet halverwege de zin naar een andere site voor meer informatie #realeren

 9. By Peter Blok on feb 22, 2012

  Het verhaal kende ik eerder nog niet, maar de snelle reactie van iedereen die er niks mee te maken heeft komt me heel bekend voor, op alle nieuwssites waar je kunt reageren kun je dit persoonlijk lezen: allerlei meningen van iedereen met een toetsenbord zonder dat ze een gedegen onderbouwing hebben. Hopelijk helpt deze blog met dit verschijnsel iets in te dammen, maar ik denk dat het helaas een druppel op een gloeiende plaat is – maar ja, een druppel is beter dan niks.
  Hopelijk heb je ook blogs die wel over misstanden bij de politie/overheid gaan, want die zijn er natuurlijk ook, ik zal je verhalen door gaan lezen en in de gaten houden. Voor de toekomst dan liever wat minder links, maakt het wat lastiger leesbaar als je de context niet kent en het punt is ook met 2 links wel te maken. Hoedanook bedankt. #realeren

 10. By Ruud on feb 22, 2012

  Ik sluit me bij veel van de bovenstaande comments aan. Goed om het ook een zo te lezen. Het in een tekst zoveel linken is aan mij niet besteed, ik word niet uitgedaagd om de links te volgen… Maar dat ben ik…

 11. By Maarten on feb 26, 2012

  Dank allemaal voor jullie reacties! Ik ga vanaf nu wat minder hyperlinkjes invoegen en wat meer alinea’s gebruiken. Ik denk nog even na over aanpassen van de grootte van de letters.

Post a Comment