Positief kritisch over ambtenaren

Ik staak niet!

maart 11th, 2012 Posted in Gastblog, René Kerkwijk

Het is onrustig in ambtenarenland. Het is overal onrustig. Het zijn onzekere tijden. Allerlei maatregelen treffen nagenoeg iedereen in Nederland. Wat deze weken in het Catshuis door politici bij elkaar wordt verzonnen zal het alleen nog maar beroerder maken. Ambtenaren lijken zich op te maken voor acties om een krachtig signaal af te geven naar werkgevers. Nu ben ik van huis uit iemand die groot is geworden binnen de contouren van het lidmaatschap van de vakbond en ik zal erkennen dat er zinvolle zaken zijn bereikt in het collectief behartigen van de belangen van werknemers.

Maar deze keer voelt het net even anders. Als Europa moeite heeft om de zaken op orde te krijgen en als voor Nederland hetzelfde geldt, zijn oude verhoudingen tussen werkgevers en werknemers niet vanzelfsprekend. Het kabinet zou maatregelen (hervormingen op woon- en arbeidsmarkt) kunnen nemen waardoor er meer balans is en er geen snoeiwerk voor alleen 2013 hoeft te worden gedaan. Maar dat zie ik nog niet zo 1,2,3 gebeuren. Als dat een gegeven is wil ik daar best iets van vinden. Ik zal mij dan ook laten horen op tal van plekken. Maar als in de huidige tijd iedereen gaat voor compensatie binnen de verhouding werkgever- werknemer van dat wat elders wordt besloten, dan is het hek van de dam. Dan komen we er niet uit.

Ja, ook ik heb nu al pijn van maatregelen die al genomen zijn en zal het ongetwijfeld voelen als het kabinet Rutte eind maart uit het Catshuis komt met een nieuw pakket dat zeer doet. Maar nu meer eisen voor een nieuwe CAO voelt niet goed. Als iedereen dat doet komen we er met ons allen echt niet uit. Dat is de reden dat ik een oproep voor acties naast mij neer leg. Ik voel veel meer voor een nationaal akkoord tussen overheid, werkgevers en werknemers waar een gezamenlijke agenda wordt ontwikkeld om samen door de crisis te komen. Ik staak niet.

Post a Comment