Positief kritisch over ambtenaren

Loslaten, vertrouwen, verbinden

maart 28th, 2012 Posted in Gastblog, René Kerkwijk

Er zijn van die momenten dat iemand anders opschrijft wat jij vindt. Al lezende ga je steeds gretiger de pagina’s verslinden. Deze week had ik dat na het uitkomen van het laatste produkt van de hand van Jos van der Lans: “Loslaten, vertrouwen, verbinden“. Binnen 24 uur was dat werk meer dan 1000 keer gedownload (gratis en één klik met de muis verwijderd) en ik kan elke lezer aanraden dat ook te doen. Messcherp beschrijft Van der Lans de ontstane vertrouwenscrisis tussen mensen en instituties en dat de manier waarop wij instituties (instellingen, overheden enz.) hebben ingericht op geen enkele manier meer aanhaakt bij wat de samenleving wil en nodig heeft. En steeds meer gaat de samenleving het dan maar zelf doen. De voorbeelden die hij gebruikt om te laten zien dat het anders kan maken blij.

Ook statements als “Burgerparticipatie staat hoog in het vaandel geschreven, maar bijdragen aan herstel van vertrouwen doet dit vooralsnog niet.” zijn zo duidelijk dat menigeen zich af zal vragen waar hij/ zij in hemelsnaam mee bezig is elke dag. Wat volgens Vander Lans nodig is is een “herontwerp vanuit de institutionele wereld op basis van de zuurstof van de leefwereld.” De enige vraag die het nog echt oproept is hoe je een brede beweging op gang krijgt om dit alles ook te realiseren. Te vaak is een doel een middel geworden en staat het organisatiebelang voorop. Maar oké, alles begint met een goed verhaal. En dit is een verdomd goed verhaal!

Post a Comment