Positief kritisch over ambtenaren

12 september: kies voor saaie politici!

juni 10th, 2012 Posted in Gastblog, Opinie, René Kerkwijk

De verkiezingscampagne voor 12 september zal de kortste zijn in de vaderlandse geschiedenis. Eerst worden we allemaal opgeslokt door sport: het EK Voetbal, Wimbledon, Tour de France en de Olympische Spelen. Als we daarbij nog even hebben kunnen bijkomen, thuis of op één of ander strand, is dat meegenomen.

We gaan weer werken eind augustus en dan is het maar kort tot de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 12 september. We zullen dan 3 weken lang elke ochtend zien dat de krantenkoppen groot zijn. Elke politieke partij is nu al bezig met het plannen van haar campagne voor die 3 weken. Waarschijnlijk brengt partij A haar nieuwe plan op maandag in een groot ochtendblad  en reageert partij B op dinsdag in diezelfde krant, als ze het al niet maandagavond in een talkshow heeft gedaan. Door de korte campagne is de kans groot dat partijen elkaar gaan overschreeuwen. Dat zal ook het risico hebben van een versterkte polarisatie.

En daar zit de kiezer volgens mij niet op te wachten. Hallo mensen, het is crisis! Ik wil in de Tweede Kamer hardwerkende politici die samen op zoek gaan naar een passende oplossing voor de crisis: stapje voor stapje, zo nodig af en toe struikelend omdat het zo ingewikkeld is. Simpele oplossingen bestaan niet. Wantrouw de politicus die zegt dat alleen hij/ zij de oplossing weet om uit de crisis te komen.

Ik wil graag een voorstel doen: ga eens na welke Kamerleden de afgelopen jaren veel op werkbezoek waren en zich goed op de hoogte stelden van wat er in het land aan de hand is. Welke Kamerleden stonden niet vooraan bij de schminckafdeling van weer een televisieprogramma om over de zoveelste scheet te komen praten? Welk Kamerlid zocht collega’s van andere partijen op om gezamenlijk op zoek te gaan naar een verstandig, doordacht en haalbaar voorstel?

Van ambtenaren mag je verwachten dat zij geen stemadvies geven. Zij zijn immers dienaar van de publieke zaak en de politicus/ bestuurder is verantwoordelijk voor het handelen van de ambtenaar. En toch ga ik het hier wel doen: stem op 12 september niet op de hijgerige, hypezoekende politicus maar geef je stem aan die hardwerkende volksvertegenwoordiger wiens doel het niet is om op televisie te komen maar om oplossingen te zoeken voor de problemen van ons land. Ik pleit voor meer saaie politici die ons verstandig en langzaam helpen om de weg omhoog weer te vinden.

Post a Comment