Positief kritisch over ambtenaren

De foutste ambtenaren van 2012

januari 2nd, 2013 Posted in Foute ambtenaren, Nieuws

ik krab jouw rugVorig jaar blogde ik voor het eerst een jaaroverzicht met de foutste ambtenaren van dat jaar. Zeg maar het rotte fruit dat onze mooie fruitmand van binnenuit infecteert. Helaas heb ik ook het afgelopen jaar weer veel rotte appels voorbij zien komen waarmee ik met gemak een paar lijsten zou kunnen vullen. Daarom heb ik me ook dit jaar weer beperkt tot de meest spraakmakende of bizarre zaken waar een (ex)collega ambtenaar bij betrokken is.

 

Januari

Het jaar begon ‘goed’ met een uitspraak van de rechter waarin hij de gemeente Amsterdam gelijk gaf over het ontslag van een van moord verdachte -maar vrijgesproken- ambtenaar.  De gemeente Amsterdam paste hoor en wederhoor toe, maar onze ex-collega bleef stoïcijns weigeren om daar gebruik van te maken. Waar rook is, is vuur denk ik dan en dat dacht de rechter dus ook.

Februari

Bij Defensie worden onze collega’s al jaren bij bosjes neergemaaid. Om de bezuinigingstargets ook dit jaar te halen worden de bestanden van Justitie eens over die van Defensie gelegd. Alle Jan Soldaten die de afgelopen 8 jaar met Justitie in aanraking zijn geweest vliegen resoluut de laan uit. Geen door de overheid gesubsidieerde wapens voor deze criminelen dus. Die kunnen ze prima zelf kopen.

Maart

Hij ziet zichzelf graag als klokkenluider, maar de rechter dacht daar toch heel anders over en veroordeelde de Gentse hoofdcommissaris tot een maand celstraf en een kleine boete voor het lekken van een geheim rapport.   Saillant detail is dat @deflik, zoals de hoofdcommissaris zichzelf noemt op Twitter, ons in februari nog toesprak op de Ambtenaar 2.0 dag en daar zijn persoonlijke levensverhaal koppelde aan de ontwikkelingen in Society 3.0.

UPDATE: VRIJGESPROKEN (EN MIJN WELGEMEENDE EXCUSES)

April

Dat we elkaar het leven letterlijk zuur kunnen maken bewijst de gemeentesecretaris in Wielsbeke. Hij promoveerde een diensthoofd Grondgebiedzaken naar een riante kamer van 40 vierkante meter mét een eigen vergaderruimte. Als tegenprestatie moest ze het dan wel zonder internet- of telefoonaansluiting doen. Gelukkig toonde hij zich wel bereid al haar e-mails dan voor haar te lezen. Toffe peer die Belg.

Mei

Het Openbaar Ministerie eist in mei de steekpenningen terug van onze ex-collega’s van de provincie Limboland en een drietal gemeenten, die zijn veroordeeld in de bouwfraudezaak van wegenbouwer Janssen de Jong. En wat doe je als je een tektonische plaat voor je kop hebt? Juist, je gaat in beroep.

Juni

U gelooft het niet, maar ook in Brussel zitten ambtelijke graaiers. Deze ex-EU-collega uit NL speelde jarenlang de garantieprijs voor graan, die de Europese Commissie wekelijks vaststelt, door aan een lobbyist, waarmee die nog snel zijn voordeel kon doen. Daar kreeg hij in juni 40 maanden cel voor. Overigens wel bizar dat hij al in 2003 is opgepakt en pas nu is veroordeeld. Wat zegt dat over de justitiële molens in Brussel?

Juli

De klapper van vorig jaar werd gemaakt door een ex-medewerker van de Nederlandse bank die met € 1.3 mln. naar India vertrok en nooit meer terugkwam. Dit jaar gaat de titel van grootste graaier naar de loser die € 2.7 mln. jatte van de gemeente Duiven, veroordeeld werd tot 3 jaar en in cassatie ging. Oh ja, vergeet ik bijna te melden dat hij bij zijn nieuwe werkgever zijn business voortzette en wederom werd veroordeeld. Dit keer tot 15 maanden. Gelukkig gooide de rechter zijn cassatie in de prullenbak en daarmee blijft deze loser de grootste graaier van 2012.

Augustus

De gemeente Duiven is vruchtbare bodem voor oplichters. Deze gast stal 4 euroton en kreeg daar een jaar droog brood en water voor terug. In hoger beroep werd dat echter omgezet tot 250.000 250 uur schoffelen. Niet slecht hoor, een uurtarief van € 1.600. Er zijn dagen waarop ik het niet bij elkaar kan graaien.

September

Over uurtarieven gesproken, deze sukkel laat zich gewoon afschepen met maar € 160 per uur. Dat is toch je reinste broodroof?

Oktober

Deze suri-ambtenaar dacht even snel geld te maken door bijna twee kilo wit te smokkelen, maar werd betrapt. Zijn advocaat probeerde de rechter nog te overtuigen door te stellen dat de dader zijn moeder zoveel boehoe had gedaan, maar onze gejurkte collega was onverbiddelijk week en gaf hem 10 maanden cel, want tja, hij was zo eerlijk geweest.

November

Veel ophef over een jonge vrouwelijke ambtenaar en de zogenaamde Quote 500-bende. Deze bende brak in bij mensen die in de Quote 500 zouden staan. De vrouw in kwestie zou informatie over de te bestelen rijken hebben verschaft en werd op Schiphol uit de rij geplukt.  Al vrij snel kreeg deze zaak nog een venijnig staartje.

December

In mei werden ze onze ex-collega’s uit Limboland al veroordeeld, maar hun hoger beroep diende begin december. Hun straffen bleven goeddeels in stand en daarmee kan deze slepende kwestie eindelijk afgerond worden en gaan deze rotte appels eindelijk op water en brood.

Tot slot

De in deze lijst opgenomen ex-collega’s zijn gepakt en veroordeeld, maar er zullen ongetwijfeld nog velen niet gepakt zijn, die relatief ongestoord hun zwendeltjes kunnen voortzetten. Wat zou jij doen als je collega een mooi kerstpakket ontvangt van dat ene bedrijf en het niet meldt bij zijn werkgever? En hoe reageer jezelf als een vriend je vraagt zijn omgevingsvergunning boven op de stapel te leggen? Heb je zelf ooit wel eens een paar kilometer te veel gedeclareerd, of een nietmachine geleend voor thuis?

Eén op de tien ambtenaren heeft ‘duidelijke twijfels’ bij de integriteit van zijn collega’s. Uit een onderzoek van Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS) blijkt dat 41% van de ambtenaren vindt dat zijn leidinggevende een voorbeeldfunctie vervult voor integriteit. Dat betekent dat 59% een andere mening daarover heeft! De managers zelf schatten zich veel hoger in. Van hen zegt maar liefst 92 procent zich voorbeeldig te gedragen.

De cijfers vallen me overigens nog mee, gezien het feit dat er bijna 1 mln. ambtenaren zijn in NL. In totaal zijn er 532 onderzoeken gedaan naar integriteitsinbreuken, die  hebben geleid tot 66 strafontslagen, in 29 gevallen is aangifte gedaan. Desondanks is iedere integriteitsschending er één te veel. Mijn voorstel zou zijn om net als bij geweld tegen ambtenaren, de strafmaat bij ambtenaren ook te verdubbelen. Want 500 uur schoffelen, dat zal ons leren.

 

  1. 1 Trackback(s)

  2. jan 3, 2014: I ambtenaar » Blog Archive » Dat kun je wel zien, dat zijn wij

Post a Comment