Positief kritisch over ambtenaren

De foutste ambtenaren van 2013

december 31st, 2013 Posted in Foute ambtenaren, Nieuws

ik krab jouw rugNet als de voorgaande jaren presenteren we ook dit jaar weer de lijst met beste foutste ambtenaren 2013. Dit zijn onze (ex) collega’s die ons onbevlekte blazoen hebben bevuild en die ons eerbare beroep hebben verkwanseld, voor een paar centen, wraak, telefoonseks, gratis tanken of een stedentripje. Ook nu hebben we helaas weer een selectie moeten maken, omdat het aanbod eenvoudig weg te groot te was. Beschouw dit maar als het overheidsschavot van 2013 en zorg er voor dat je er zelf niet op staat volgend jaar.

Januari

Het jaar was net een paar dagen oud toen vijf ambtenaren van het Agentschap Maritieme Dienstverlening bij onze zuiderburen veroordeeld werden tot 6 maanden cel voor passieve omkoping. Ze ontvingen jarenlang extraatjes, zoals kistjes wijn, citytrips en tankkaarten, van het bedrijf Interplant, dat in ruil hoopte op soepele controles van hun bouwwerven.

Eind januari bleek, volgens de opvatting van burgemeester Van der Laan van Amsterdam, dat ambtenaren, die lid zijn van motorclubs als de Hells Angels en Satudarah, in potentie criminelen zijn. Hebben we eens snelle ambtenaren, wordt er een spaak in hun motorwiel gestoken.

Februari

Dat de ambtelijke molens soms traag werken ondervond deze Belgische inspecteur van de FOD Sociale Zekerheid. Hij werd in 2006 geschorst omdat hij een foto van de vrouw van zijn chef op een erotische datingsite zette, met daarbij het 06-nummer van zijn chef en de mededeling: ‘ Ik ben een knap blondje met een mooie C-cup. Ik heb wel een saaie man die mij niet meer ziet staan. Ik zoek vrijblijvende sekspartners in Brugge of Brussel. Zijn chef kon deze ‘grap’, niet zo waarderen en sindsdien is de betreffende ambtenaar, met behoud van zijn volledige salaris, de bloemetjes aan het buiten zetten zijn zonden aan het overdenken.

Maart

Een ambtenaar bij het UWV misbruikte zijn positie én dat van een voormalig uitkeringsgerechtigde, om geldbedragen naar haar over te maken in ruil voor telefoonseks. Als straf mag hij 240 uren schoffelen, krijgt hij 6 maanden voorwaardelijk en wordt hij drie jaar verbannen uit het ambtenarencorps. Of hij gebruik kan maken van de nieuwe ontslagvergoedingsformule, die in maart door de Centrale Raad van Beroep is bepaald, valt te betwijfelen.

April 

Je kent ze wel, die collega’s die uitgebreid met het thuisfront zitten te bellen en e-mailen. Een ambtenaar van de Belastingdienst belde in een jaar tijd 34 uur privé met een vast diensttoestel en werd daarvoor terecht ontslagen vond de Centrale Raad van Beroep. Leuker konden ze het niet maken.

Raymond P. verkocht zijn ziel en zaligheid én geheime documenten aan de Russen en kreeg daarvoor circa € 70.000. Zijn beloning door een Nederlandse rechter was een stuk beter.

Mei

De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Bosch oordeelde dat de staatssecretaris van Financiën een jaar eerder terecht een vrouwelijke ambtenaar van de Belastingdienst op staande voet had ontslagen omdat zij haar geheimhoudingsplicht had geschonden door de inhoud van een interne memo per sms aan een belastingplichtige door te spelen.

Een truc van het VARA programma Rambam, om de eerlijkheid van gemeenteambtenaren te testen, toonde maar weer eens aan dat er nog steeds rotte appels in onze fruitmand zitten.

Juni

Bij onze zuiderburen probeerde een ambtenaar van de dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de gemeente Steenokkerzeel een jong koppel op te lichten voor € 50.000. Ze werd gepakt en veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden cel met uitstel voor belangenvermenging en oplichting.

Juli

“Akela wij doen ons best” gold duidelijk niet voor deze ‘leuker kunnen we het niet maken’ collega van een Scoutinggroep in Deventer. Als penningmeester verduisterde hij sinds 2003 ongeveer € 125.000. De rechter veroordeelde hem tot 150 uur taakstraf. Niet slecht hoor, dat is gemiddeld een beloning van € 833 per uur.

Augustus

Een voormalige directiesecretaresse van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Den Haag werd veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor diefstal van ruim € 35.000 aan cadeaubonnen. Ze viel door de mand doordat ze dagen achtereen in hetzelfde warenhuis met grote stapels cadeaubonnen betaalde. Zij werd wel een stuk minder beloond dan de padvinder uit Deventer, ze kreeg slecht € 291 per uur.

September

Wederom werd een belastingambtenaar veroordeeld, ditmaal voor het aannemen van giften van horecaondernemers. Zijn straf: een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een werkstraf van 240 uur.

Oktober

Een gruwelijk alsmede een heel triest geval. Een ambtenaar in dienst van het ministerie van Veiligheid en Justitie werd strafrechtelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat zij haar baby zeer ernstig verwaarloosde. Het ministerie ontsloeg de ambtenaar vanwege deze veroordeling. Daartegen ging zij tevergeefs in beroep.

In Suriname werd een collega veroordeeld tot een straf van 1 jaar, waarvan 4 maanden voorwaardelijk en een boete van SRD 1.000 voor cocaïnesmokkel.

November

Op de markt is je gulden een daalder waard. Zeker als je die gulden aan zeven voormalige Amsterdamse marktmeesters gaf en daarvoor minder voor een marktplek hoefde te betalen of een betere plek toegewezen kreeg. De marktmeester verdeelden daardoor de afgelopen tien jaar vele tonnen met elkaar. Onze gejurkte collega’s veroordeelden ze daarom voor het aannemen van steekpenningen en gaf ze een combinatie van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee of drie maanden en een werkstraf van 120 of 180 uur.

December

Een penitentiair ambtenaar in Paramaribo werd veroordeeld tot een straf van twaalf maanden, waarvan acht voorwaardelijk omdat hij bijna veertig gram marihuana verstrekte aan gevangenen. Zou iemand hem straks ook een jonko passen?

Tot slot

De meeste (ex) collega’s worden veroordeeld voor het delicten waar ze zelf beter van zijn geworden. Opvallend dit jaar is de schijnbare oververtegenwoordiging in deze lijst van onze collega’s van de Belastingdienst. Iets met kat op het spek binden waarschijnlijk.  De gelegenheid hebben, in combinatie met te weinig toezicht, doet een select groepje er toe besluiten het verkeerde pad op te gaan. Dat zullen we waarschijnlijk niet kunnen voorkomen, maar als je het in je eigen werkkring tegenkomt, meld het dan aan je leidinggevende of integriteitscoördinator, of -als je dat niet kan of durft- aan M.  Laten we hopen dat we volgend jaar moeite moeten doen om deze lijst samen te stellen.

 

Post a Comment