Positief kritisch over ambtenaren

De foutste ambtenaren van 2014

januari 1st, 2015 Posted in Foute ambtenaren, Nieuws

ik krab jouw rugVoor het vierde jaar op rij presenteren we hier het neusje van de zalm uitschot van de publieke sector. Zij hebben onze goede naam te grabbel gegooid het afgelopen jaar en hebben daarmee het geloof van burgers in onze onkreukbaarheid geen goed gedaan. Ook dit jaar was het helaas niet moeilijk deze lijst te vullen. Wel lijkt het of het aantal veroordeelde (ex)collega’s afneemt, alhoewel de corruptie perceptie index aangeeft dat we in NL nog net zo corrupt zijn als vorig jaar.

Januari
Deze twee Utrechtse ambtenaren bouwden niet alleen aan hun stad, maar ook aan hun netwerk. De betreffende aannemer bedankte ze daar hartelijk voor, maar hun werkgever was minder genereus, stuurde ze rechtstreeks door naar het UWV en deed aangifte.

Februari
Soms lijkt frauduleus handelen te lonen gezien de lage straffen en boetes t.o.v. het behaald voordeel, maar deze ambtenaar moest van onze gejurkte collega’s alles terugbetalen mét rente. Je vraagt je in deze zaak overigens wel af wanneer deze ambtenaar tijdens zijn dertigjarige loopbaan het rechte pad is kwijtgeraakt.

In het hoge noorden werden in februari 4 collega’s geschorst wegens “het vermoeden van ernstig plichtsverzuim”. In april werden 2 van hen ontslagen vanwege fraude en het lekken van vertrouwelijke informatie. De andere twee mogen tóch -in een andere functie- bij de provincie blijven werken, ondanks frauduleus handelen.

Maart
Mannen zijn oververtegenwoordigd in de ‘foutste ambtenaren lijsten’ van de afgelopen jaren. Deze dame vrouwelijke (ex)collega heeft echt haar best gedaan om in ons lijstje te komen door langere tijd meerdere gemeenten op te lichten. Daarvoor is zij beloond met 2 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Ook moet zij bijna al het voordeel terugbetalen.

April
In Rotjeknor werd een ex-ambtenaar alsnog aangeklaagd door het stadsbestuur voor fraude uit 2012 bij DAAD, dat werklozen en bedrijven aan elkaar koppelde. Zou hij zichzelf ook gekoppeld hebben?

Een van onze gejurkte collega’s deed een opvallende uitspraak in een zaak die was aangespannen door een ontslagen defensieambtenaar. Betreffende (ex)ambtenaar is door de strafrechter tot een vrijheidsstraf veroordeeld wegens het in bezit hebben en verspreiden van pornografisch materiaal en kreeg vervolgens strafontslag van zijn werkgever. Voor een strafontslag geldt echter de voorwaarde dat er sprake moet zijn van plichtsverzuim dat toerekenbaar is en ook moet het strafontslag niet onevenredig zijn aan het verweten plichtsverzuim. Dat was hier niet het geval en dus was het ontslag niet terecht.  Een veroordeelde ambtenaar wordt dus niet automatisch ook ontslagen.

Mei
In mei kwam dit geheime rapport naar buiten, waaruit duidelijk blijkt dat de gemeente Nuenen bij in totaal 13 grondaankopen mogelijk is benadeeld omdat er verschillen werden ontdekt tussen taxaties en de bedragen die de gemeente heeft betaald. Naar aanleiding hiervan werd een topambtenaar van de gemeente ontslagen.

Juni
In voorgaande edities zaten buitensporig veel collega’s van ‘leuker kunnen we het niet maken’ en ook nu ontbreken ze niet. In juni werd bekend dat een belastingambtenaar uit Veendam de fiscus voor maar liefst 16 tot 21 miljoen euro benadeeld heeft samen met bevriende autohandelaren. Hij kreeg daarvoor geld en benzine en nu ook straf dus.

Juli
Kennen jullie die grap van die spion die twaalf jaar cel kreeg? Nee? Nou, dat kreeg hij dus niet.

Soms lees je een bericht over een collega waarover je eigenlijk alleen maar kan lachen. Bij onze zuiderburen bleek een collega op vakantie gegaan te zijn met een vrij belangrijke sleutel nog aan zijn sleutelbos. Mooi ook dat kordaat optreden van de burgemeester. Ik zie hem al staan bij de Blokhak.

Augustus
Tijdens de zomer was er veel ophef over collega’s die op social media hun eigen mening deelden. Waar ze alleen niet op rekenden is dat deze snel viral gingen en voor heel veel ophef zorgden. Logisch ook gezien hun digitale uitspraken, maar het lokte wel weer de nodige discussies uit over het wel/niet mogen hebben van een absurde eigen mening. In dit artikel (PDF) staan 10 handige tips voor werkgever en werknemer.

edit: Wie een kuil graaft voor een ander….. Deze foute ambtenaar werd zelf bij de benen genomen. Dank @Davied voor de tip!

September
De gemeente IJsselstein gaat in de aanval en wil enige tienduizenden euro’s terugvorderen bij een ambtenaar en een paar bedrijven die samen fraudeerden. Opvallend genoeg kwam deze zaak via een tipgever aan het licht nadat de gemeente een andere fraudezaak naar buiten bracht. Zeg maar een sneeuwbaleffectje.

Oktober
Deze maand bracht mogelijke corruptie aan het oppervlak bij onze geüniformeerde collega’s van de Nationale Politie en Defensie en bij de gemeente Rotterdam en een paar ministeries. Het betrof hier ambtelijke corruptie bij de inkoop van operationele voertuigen van PON  (Volkswagen, VW Bedrijfswagens, Audi, SEAT en SKODA) en fraude door ICT-bedrijf Ordina met aanbestedingen van de overheid. Ordina  kreeg ook vertrouwelijke documenten toegespeeld van onder meer een ambtenaar.

November
Bij de gemeente Helmond hebben ambtenaren zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, ‘onrechtmatige verrijking’, fraude en nalatig handelen bij het verstrekken van uitkeringen. Net als in andere gevallen uit onze jaaroverzichten verstrekken frauderende ambtenaren vaak opdrachten aan eigen bedrijfjes en komt dat aan het licht door klokkenluiders.

Even een uitstapje naar China. Daar werd thuis, bij een (voormalig) baas van het drinkwaterbedrijf, 37 kg goud gevonden. Dan heeft ontkennen weinig zin meer. Overigens bevindt hij zich daar in goed groot gezelschap.

December
Voor het eerst in 18 jaar werd een geüniformeerde collega veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf vanwege vuurwapengebruik. De agent had in 2012 bij een alcoholcontrole drie schoten afgevuurd op een dronken automobilist, omdat hij dacht dat deze zijn collega, die voor de auto stond, omver wilde rijden. De alcomobilist raakte daardoor voor het leven verlamd.

We eindigen het jaar daar waar we hem begonnen, in Utrecht. Wederom waren het twee (ex)ambtenaren van de gemeente, die voor tonnen aan steekpenningen hebben aangenomen van bevriende bedrijven in ruil voor opdrachten.

Tot slot
Wat uit deze lijst maar weer blijkt is dat er altijd foute collega’s zullen zijn die kans zien zichzelf en/of anderen te verrijken. Dat ligt natuurlijk vooral ook aan hen, maar blijkbaar is er ook altijd wel weer een gelegenheid om dit te kunnen doen. Dat kunnen werkgevers en wij als collega’s ons aantrekken. Vermoed je fraude of onoorbaar gedrag meldt het dan aan je leidinggevende, integriteitscoördinator, of aan M.

Tot volgend jaar.

  1. 2 Trackback(s)

  2. jan 3, 2015: I ambtenaar » Blog Archive Hiep hiep - I ambtenaar
  3. jan 5, 2015: I ambtenaar » Blog Archive De beste ambtenaren van 2014 (bij onze zuiderburen) - I ambtenaar

Post a Comment