Positief kritisch over ambtenaren

De beste ambtenaren van 2014 (bij onze zuiderburen)

januari 5th, 2015 Posted in @Weblieke, Gastblog, Opinie

borat-thumbs-upAfgelopen donderdag werd op dit weblog het overzicht van de foutste ambtenaren van het afgelopen jaar gepresenteerd (van Nederland, met één Vlaamse collega om te bewijzen dat het gras niet altijd groener is aan de overkant). Het is gezond om met een kritische blik te kijken of we wel goed bezig zijn. Ambtenaren hebben een slecht imago en dergelijke overzichtjes lijken te bevestigen dat dit niet onterecht is. Het klopt dat niet alle ambtenaren het zo nauw nemen met de integriteit en dat er regelrechte luilakken tussen zitten.

Zelf ben ik al 11 jaar ambtenaar en heb dit proefondervindelijk kunnen vaststellen. Voordien werkte ik ongeveer even lang in privé-ondernemingen en gek genoeg stelde ik daar identiek hetzelfde vast. Sommige werknemers lopen de kantjes er vanaf en een aantal werkgevers neemt het niet zo nauw met wettelijke en ethische normen. Net zoals je daarom niet alle ondernemers als fraudeurs moet bestempelen, moet je niet alle ambtenaren over dezelfde kam scheren.

2014 was integendeel een jaar waarin heel veel ambtenaren hard en efficiënt werkten en vaak uitzonderlijke prestaties neerzetten. Dat is niet alleen mijn mening maar ook die van Pierre Alain De Smedt, voormalig voorzitter van het VBO én juryvoorzitter van de eerste editie van de wedstrijd ‘Overheidsorganisatie van het jaar’. Hij was zwaar onder de indruk van de realisaties van de deelnemers en hun focus op efficiëntie. Kruispuntbank Sociale Zekerheid, VRT, eWBS, MIVB en Stad Genk gingen uiteindelijk lopen met de begeerde titel in de diverse categorieën. De ambtenaren van deze organisaties bewijzen elke dag opnieuw dat zij klantvriendelijkheid en efficiëntie centraal stellen.

De eerste vermelde winnaar, de Kruispuntbank Sociale Zekerheid, is een realisatie van de FOD Sociale zekerheid. Die FOD is al jarenlang een toonbeeld van een efficiënte overheidsorganisatie die op een duurzame manier werkt. De voorzitter, ambtenaar @FVMas, krijgt niet enkel andere overheidsorganisaties over de vloer om te kijken hoe hij dit realiseert maar ook veel ondernemers zoeken inspiratie bij hem. De prijs van Overheidsorganisatie van het Jaar bewijst dat de ambtenaren van deze FOD blijven werken aan een efficiënte dienstverlening.

In Vlaanderen zijn de @Din0busters het uithangbord van de vooruitstrevende, openminded en efficiënte ambtenaren. @JokeRenneboog, @Inno_Elke en @NancyDVogelaere schreven in 2014 twee boeken voor en over ambtenaren in de nieuwe overheid: Tot uw dienst en Sssst hier werkt men. Hun visie wordt nog te weinig opgemerkt door de goegemeente die zich liever beperkt tot simplismen en karikaturen maar des te meer door allerhande organisaties in binnen- en buitenland. Zo stonden ze op de agenda van de OESO Conferentie Innovating the public sector: from ideas to impact en de CEEP Conferentie in Rome.

@annebethboudry@jc_julie, @marcvandaele en @EricGoubin schreven dan weer het boek De Converserende Overheid’ (hashtag #convgov) in 2014. Dit is een nieuwe trend in overheidscommunicatie, die afstapt van het principe van een overheid die de burgers informeert naar een overheid die in dialoog gaat met burgers om haar dienstverlening te optimaliseren. Het boek staat bol van voorbeelden uit verschillende overheidsniveaus die aantonen dat overal ambtenaren met passie werken aan een betere overheid.

2014 was tevens het jaar waarin het overheidsbeslag in België stevig op de korrel genomen en ook daar waren de ambtenaren de grote boosdoeners. De meeste ambtenaren weten heel goed dat er nog ruimte is voor verbetering maar ook dat het overheidsbeslag ervoor zorgt dat ons welvaartspeil zijn gelijke bijna niet kent in de wereld. Dat stelde ook @WouterTorfs vast na een zware operatie. Ook dit zijn ambtenaren.

Zijn deze opgesomde collega’s nu de beste ambtenaren van 2014? Zij liepen het afgelopen jaar in elk geval in de kijker met hun uitzonderlijke prestaties. Maar ook buiten het voetlicht werken vele duizenden ambtenaren met hart en ziel aan een betere overheid.

Bij deze wens ik hen veel passie, werkplezier en inspiratie voor 2015.

@Weblieke

  1. 1 Trackback(s)

  2. jan 3, 2016: I ambtenaar » Blog Archive 9 jaar trots! - I ambtenaar

Post a Comment