Positief kritisch over ambtenaren

Knuffelprotocol is onzinnig

januari 19th, 2015 Posted in Nieuws, Opinie

teddyVorige week maakte de gemeente Hilversum bekend dat ze, op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken, werkt aan een plan voor de vele honderden knuffels die zijn achtergelaten voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Dat plan kan dan als standaard nationaal protocol voor achtergelaten teddyberen gaan gelden.

Typisch Nederlands, we proberen het liefst ons alledaagse leven én de excessen te vatten in een systeemwereld van wetten, regels, protocollen en wat dies meer zij. Als iedereen zich nu maar braaf aan die regels houdt, dan gaat het in onze dagelijkse leven helemaal goed is daarbij dan de gedachte. Dat zal echter niet gebeuren omdat een mens geen standaardproduct is als een colablikje en te veel variabelen heeft om gevangen te kunnen worden in protocollen. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met systeemwereld, sterker nog, die is zeker noodzakelijk, maar in dit soort gevallen is maatwerk de beste oplossing.

Zoals zo vaak stel ik mij eerst de vraag: waarom? Is er een noodzaak voor een protocol? Zijn er te veel rampen? Nee, rampen komen slechts sporadisch voor. Hebben we er dan met elkaar een rommeltje van gemaakt na Enschede, Volendam, Schiphol, Apeldoorn, of meer recent Haaksbergen? Dat denk ik niet. Over het algemeen zijn gemeenten, Schiphol, of andere organisaties op wiens eigendommen herdenkingsplekken spontaan ontstaan zijn heel zorgvuldig met het opruimen en archiveren er van. Dat doen ze m.i. vrijwel altijd in overleg met nabestaanden. Soms wordt het tijdelijk of definitief bewaard,  soms is het een selectie van rouwresidu en soms wordt alles wat niet organisch is bewaard. Vrijwel altijd wordt het ook eerst opgekalefaterd omdat een gemiddelde knuffelbeer, na weken in de buitenlucht te hebben gelegen, niet te harden is. Daar zijn zelfs speciale bedrijven voor.

Niet doen dus dat knuffelprotocol. Het ministerie moet niet het protocol decentraliseren, maar het gewoon helemaal aan (meestal) de gemeenten overlaten. Dat gaat nu prima in overleg met nabestaanden. Een protocol kan dat alleen maar verpesten. Je moet er toch niet aan denken dat straks één van mijn collega’s in discussie gaat met nabestaanden omdat die iets willen wat niet in het protocol past?

 

Post a Comment