Positief kritisch over ambtenaren

Is belastingontwijking diefstal?

maart 13th, 2015 Posted in Nieuws, Opinie

belastingdienst-scr1Terwijl u en ik de door onze collega’s van de Belastingdienst vooringevulde aangifte braaf invullen, in de hoop weinig te hoeven betalen, of zelfs geld teruggestort te krijgen, zijn er tal van Nederlandse bedrijven die dat veel gewiekster aanpakken.

In Zembla werd vanavond uitvoerig uit de doeken gedaan hoe diverse grote Nederlandse bedrijven als ASML, WE en HEMA vakkundig belasting ontduikenwijken en daar heel erg goed in zijn. De Nederlandse staat loopt hierdoor vele tientallen miljoenen, of zelfs miljarden, euro’s per jaar mis. Belasting ontwijken is het verlagen van de belastingdruk door belastingplichtigen, maar dan wel binnen de grenzen van de wet. Legaal dus, maar volgens deze oud-belastingambtenaar ‘Niet in de geest van de wet’ en daardoor onwenselijk.

Voordat we nu allemaal keihard ‘boe’ en ‘schande’ gaan roepen en onze collega’s van de Belastingdienst aansporen om hier paal en perk aan te stellen adviseer ik het blog van Robin Fransman eens te lezen. Hij stelt dat ‘Uiteindelijk alle belasting uit de portemonnee van burgers komt’. Hmmm, in dat geval vloeien de euro’s die ik dit jaar terug hoopte te krijgen van de Belastingdienst linea recta via dit soort bedrijven terug in de staatskas. Voor mij een weinig aantrekkelijk vooruitzicht, maar waarschijnlijk wel erg goed voor de werkgelegenheid bij de Belastingdienst.

Deze blog schreef ik afgelopen woensdag voor www.deambtenaar.nl

Post a Comment