Positief kritisch over ambtenaren

Is ambtelijke eigenzinnigheid noodzakelijk voor vernieuwing?

maart 27th, 2015 Posted in Ambtelijk vakmanschap, Nieuws

ruimdenkersLeuk artikel vandaag op BinnenlandsBestuur.nl. Onze collega’s van de provincie Overijssel schreven een bijzondere prijsvraag uit om iets met de omvangrijke leegstand te doen in hun provincie en kregen als ‘bijvangst’ inzichten in hoe je hoofden en deuren kunt openen voor ongebruikelijke partijen en ideeën.

De prijsvraag werd niet op een klassieke manier aan de man gebracht bij de provinciale politiek, maar met ambtelijke eigenzinnigheid ingezet. Monique Esselbrugge en haar team tekenden het project op een whiteboard, staken er vijftigduizend euro in om een projectwebsite en social mediacampagne klaar te zetten en gaven toen gedeputeerde Bert Boerman een presentatie van 15 minuten. Dat was genoeg om hem er in te doen geloven en het bleek een succes.

Advies van Esselbrugge aan andere ambtenaren: ‘Bedenk niet eerst wat er allemaal fout kan gaan, maar durf het proces in te gaan en ontwikkel plannen organisch verder. Ruimdenken, ook in het ambtelijk apparaat. Ik houd een pleidooi voor excuses vragen aan de achterkant in plaats van toestemming aan de voorkant.’ Amen.

Post a Comment