Positief kritisch over ambtenaren

Waarom wij gehandicapten pesten

april 17th, 2015 Posted in Nieuws, Opinie

WendyIk heb van de week met samengeknepen billen de verwikkelingen rond Wendy gevolgd. Het is natuurlijk heel gemakkelijk om negatief te oordelen over onze collega in Zwijndrecht. En dat oordelen dat deden velen dan ook met met volle overgave, tot in Den Haag aan toe. Hoe kon deze ambtenaar immers de meervoudig gehandicapte goedlachse Wendy dwingen niet te lachen? Wat een bruut! Ontslaan die ambtenaar!

Nieuwsgierig was ik vooral naar de motieven van onze collega. Ik ga uit van het goede in de mens en daarom geloof ik er niets van dat we hier te maken hebben met een collega die moedwillig iemand als Wendy dwars wil zitten. Maar waarom sloot hij zich dan af van de leefwereld, de interactie met Wendy en verschool hij zich achter het protocol, de systeemwereld? Had hij wellicht slechte ervaringen met het afwijken van de systeemwereld? Was hij toen op zijn vingers getikt door een leidinggevende? Of heeft hij te veel werk op z’n bordje waardoor hij makkelijker ‘Nee’ zegt tegen ‘ingewikkelde’ vragen?

Niets hierover in al die aandacht. Wel de mededeling dat het protocol ook voor dit soort gevallen een oplossing heeft. Onze collega had slechts een vinkje hoeven te zetten bij het hokje ‘wegens medische redenen’ of om ‘fysieke redenen’. Logisch. Met dat vinkje zetten lossen we misschien deze casus op, maar eigenlijk schakelen we daarmee ons eigen beoordelingsvermogen uit. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Vanwege alle negatieve media-aandacht en na tussenkomst van de Burgemeester zijn ze in Zwijndrecht om en heeft Wendy alsnog een paspoort gekregen mét lachende foto. Ik hoop echt dat deze kwestie daar niet tot een (ver)oordeel geleid heeft, maar dat er open en explorerende gesprekken zijn gevoerd met de bewuste ambtenaar, zijn collega’s en leidinggevende over de cultuur, normen en waarden en de werkdruk op de afdeling. Daarmee wordt m.i. meer bereikt dan met de wijzende vinger.

 

Post a Comment