Positief kritisch over ambtenaren

Zijn ambtenaren sportief?

juli 8th, 2015 Posted in Evenementen

SportenNederland is best een sportief land. In 2013 deed tweederde van de volwassen bevolking minimaal 12 keer per jaar aan sport. Iets meer dan de helft van de volwassen bevolking sportte zelfs bijna iedere week en ongeveer een vijfde van de volwassen bevolking was lid van een sportvereniging.

Ambtenaren zijn net mensen en blijken vooral ook in groepsverband erg sportief. Exacte cijfers over onze sportdeelname ontbreken, maar op mijn recente oproep om met voorbeelden te komen van sportevenementen en -competities voor ambtenaren kreeg ik veel reacties, die ik graag hier met jullie deel.

Bekende jaarlijks terugkerende evenementen zijn de NK Veldloop Gemeenten (25 maart), het NK ambtenarenvoetbal (12 & 13 juni) en de ambtenaren fietstoertochten in Venlo (8 mei) en Zwolle (19 juni). Minder bekend zijn wellicht de Gemeentemarathon op sportcentrum Papendal, die dit jaar voor de tweede keer gehouden wordt (24 september), de ambtenarentoertocht voor mountainbikes in Oss (2 oktober) en het NK Ekiden voor ambtenaren (30 mei). Een Ekiden is een marathon in estafettevorm door een team van zes lopers, waarbij de grootste afstand 10 km en de kleinste 5 km is. En wisten jullie dat op 5 september voor de 6e keer het NK OpenWater Zwemmen voor ambtenaren wordt georganiseerd en op 5 juni het eerste NK FootGolf voor Ambtenaren werd gehouden?

Bijzonder sportief zijn onze geüniformeerde collega’s van brandweer, politie en Defensie. De brandweer heeft zelfs een eigen brandweersportbond, die een groot en divers aantal activiteiten aanbiedt. Ook de politie heeft een eigen sportbond, die diverse sporten aanbiedt. Defensie stelt tijd en accommodaties beschikbaar voor training en geeft via de afdeling Trainingsgeneeskunde en Trainingsfysiologie professionele begeleiding. Nederlandse militairen strijden jaarlijks tegen de beste militairen van andere landen in verschillende sporten. Ze doen zelfs mee aan het WK. Onderling houden onze geüniformeerde collega’s ook wel van een wedstrijdje en recent lukte het Rotterdam zelfs om de World Police and Fire Games (WPFG) van 2021 binnen te halen. Medewerkers van de politie, brandweer, douane en het gevangeniswezen van over de hele wereld doen dan mee aan 63 verschillende sporttoernooien.

Niet alleen eenmalige evenementen zijn in trek. Er worden ook diverse competities gehouden voor en door ambtenaren. In het Haagse wordt als sinds 1995 een interdepartementale voetbalcompetitie georganiseerd onder de naam Netwerk Cup. Mijn collega’s doen bijvoorbeeld met een team mee in een zaalvoetbalcompetitie, anderen gaan regelmatig met elkaar tennissen en hardlopen en zo zijn er vast nog heel veel voorbeelden te vinden van (on)georganiseerde sportverbanden tussen ambtenaren.

Sportief staan we dus wel ons mannetje getuige de vele evenementen, competities en los-vaste sportactiviteiten. Soms zit er een competitie-element aan, soms voert de gezelligheid de boventoon en regelmatig worden ook goede doelen gesteund. Op dit blog willen we ruimte bieden aan ambtenaren om een evenement aan te kondigen en/of te verslaan. Laat het ons weten via de site, Twitter of Facebook.

 

Post a Comment