Positief kritisch over ambtenaren

Politie: van zerotolerance naar beste vriend

juli 16th, 2015 Posted in Nieuws, Opinie

PolitieEergisteren werd een 44-jarige politieagent uit Veghel door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 1.500 euro, met een proeftijd van twee jaar. Volgens de rechtbank overschreed onze collega zijn bevoegdheid door op 13 april 2012 een vluchtende inbreker in zijn been te schieten. De rechtbank achtte hem schuldig aan zware mishandeling met voorbedachte raad en veroordeelde hem ook tot het betalen van een schadevergoeding aan de inbreker van 2.351 euro.

Crowdfundingactie GeenStijl

Ik kan me de woede en verontwaardiging van velen over deze uitspraak heel goed voorstellen. Ondanks dat recht gesproken is voelt dit voor mij ook niet goed. GeenStijl startte zelfs een crowdfundingactie om de schadevergoeding voor onze collega te betalen, wat inmiddels al meer dan 10.000 euro opleverde. Deze GS actie leverde veel lof op, onder meer van politieagenten in den lande, maar er waren ook kritische geluiden te horen.

Noodklok

Ik ga hier niet op de stoel van de rechter zitten. Wat me wel zorgen baart is wat de impact van deze uitspraak, maar ook de ophef over de nekklem, is op onze collega’s van de politie. Worden ze voorzichtiger? Grijpen ze minder snel in? Wat als ze op het moment dat ze wel gebruik moeten maken van hun geweldsmonopolie aarzelen? Wat betekent dit voor onze veiligheid en die van henzelf? Politievakbonden luiden inmiddels al de noodklok.

De wal keert het schip

De afgelopen jaren hebben politie en justitie zich, mede door de roep vanuit de samenleving, geprofileerd met een zerotolerance- en lik-op-stuk-beleid. De politie was niet langer meer je beste vriend, maar werd meer en meer strijdende partij. De gebeurtenissen van de laatste tijd kunnen er voor zorgen dat dit beleid onuitvoerbaar wordt. De wal keert dan het schip en de politie wordt weer je beste vriend. Is dat wat we willen?

 

  1. One Response to “Politie: van zerotolerance naar beste vriend”

  2. By Dennis on jul 16, 2015

    Lik-op-stuk en zerotolerance sloegen ook nergens op, overgewaaid uit het post-9/11 Amerika, VVD/CDA-stoerdoenerij dat meer kwaad doet dan goed. Blij als we weer verstandig zouden gaan doen.

Post a Comment