Positief kritisch over ambtenaren

Waarom wij meevaren tijdens de Gaypride

augustus 1st, 2015 Posted in Evenementen

rozeinblauwDeze week is de Amsterdam Gay Pride, een mooi festival en een pleidooi voor de emancipatie van de homo-, lesbo- bi-en transgendergemeenschappen (LHBT). Het paradepaardje van de Amsterdam Gay Pride is de botenparade, welke vandaag al weer voor de twintigste keer worden gehouden. In een bonte optocht varen 80 LHBT-organisatieboten mee.

Waarom varen we mee?

De overheid is ook goed vertegenwoordigd met 10 boten. Hieronder lees je waarom. Het cijfer verwijst naar het startnummer.

Gemeente Amsterdam (1)
De gemeente Amsterdam past het thema ‘Share’ toe door te laten zien dat zij de handen ineen slaan. Zo maken zij gebruik van beeldmateriaal met een zakelijke hand, een vriendschappelijke handdruk, een motiverende hand shake en emotie van vertrouwen en hoop.

Gemeente Zwolle (3)
One big happy family. In Zwolle zijn ze trots op hun boot! Onder het motto ‘Samen maken we de stad’ varen ze mee. Naast wethouder Nelleke Vedelaar, zijn ook tal van roze raadsleden aan boord. Verder wil de provincie Overijssel graag de regenboogprovincie van Nederland zijn. Kortom: one big happy family!

Waternet (16)
Een kleurrijke discoboot, vol met mensen die werkzaam zijn bij allerlei waterschappen. Elk jaar wil Waternet laten zien dat ze een tolerante organisatie is die midden in de samenleving staat. Waternet is de gemeenschappelijke organisatie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam. Ze zuiveren afvalwater, maken drinkwater en houden het oppervlaktewater op peil en schoon.

Ministerie van Defensie (20)
Het ministerie van Defensie zet zich in voor vrede en veiligheid voor alle Nederlanders. Met deze boot laat de krijgsmacht voor de vijfde keer zien dat zij zich inzet voor gelijkwaardigheid en het recht om zichtbaar jezelf te zijn, ook in uniform. Militairen uit alle gelederen van Defensie staan op de boot. Soldaat tot generaal van zowel de landmacht, de luchtmacht, de marine als van de marechaussee zijn vertegenwoordigd.

Gemeente Vervoersbedrijf Amsterdam (38)
Al meer dan 112 jaar is GVB de trotse vervoerder van Amsterdam. GVB verbindt Amsterdam en draagt alle reizigers daarbij een warm hart toe. Ter ere van het thema ‘Share’ heeft de organisatie een boot ontworpen in de stijl van de videoclip van Katy Perry – California Gurls. De iconische videoclip van Katy, waarin een wonderlijke wereld vol snoepjes en zoetigheid is gecreëerd, past perfect bij het thema van dit jaar.

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis – Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (58)
Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Sint Lucas Ziekenhuis varen voor de derde keer gezamenlijk mee. Met hun deelname onderstrepen ze het belang van wederzijds respect en verdraagzaamheid. Iedereen, ongeacht zijn afkomst, geloof of seksualiteit, kan en moet zich veilig voelen. Ofwel: Je mag trots zijn, zo trots als een pauw. Op jezelf, op de ander, op elkaar. En als je ergens trots op bent, mag iedereen dat weten. Deel je trots!

Roze in blauw Nederland (69)
De politie vaart voor het eerst mee onder de vlag van ‘Roze in Blauw Nederland’. Dat bijzondere moment wil de politie vandaag met iedereen delen. Het is een lang gekoesterde wens die daarmee voor vele LHBT politiemensen in vervulling is gegaan. Om de op de boot aanwezige politiemensen te steunen in hun werkzaamheden vaart dit jaar Hoofdcommissaris van de Nationale Politie Gerard Bouman mee. Ook aan boord Politiewoordvoerder Ellie Lust. Zij kreeg van Het Parool afgelopen week haar eigen emoji omdat ze rockt als geen ander.

Ministerie van Veiligheid en Justitie (70)
Dit jaar vaart het ministerie van Veiligheid en Justitie voor het eerst mee met een eigen boot. Het ministerie werkt actief aan het verbeteren van de veiligheid en de juridische positie van LHBT’s. De Transgenderwet, de wet Lesbisch ouderschap, het uitrollen van Roze in Blauw binnen de Politie, eenvoudiger aangifte kunnen doen, aandacht voor ouders van gelijk geslacht bij adoptie en het beter beoordelen van asielaanvragen van LHBT’s. Het is zo maar een greep uit de grote verscheidenheid aan onderwerpen waar zij aan werken.

De Nederlandsche Bank (72)
De Nederlandsche Bank vaart – in samenwerking met de drag queens van Sparklezzz – dit jaar onder het motto: Share your pride! Op de boot staan ook medewerkers van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en van de ECB (Europese Centrale Bank in Frankfurt). De boot is omgetoverd tot een hele grote pauw. Deze pauw staat voor de trots die zij hebben op diversiteit in Nederland en trotsheid op de Amsterdam Gay Pride.

Ambulance Amsterdam (79)
Voor de ambulancemedewerkers zorgt de Amsterdam Gay Pride altijd voor een extra drukke werkdag. Zoveel deelnemers en bezoekers in de stad vraagt simpelweg om extra inzet van de ambulancemedewerkers en ambulances. Met de boot wil Ambulance Amsterdam meer zichtbaarheid geven aan onze solidariteit met onze collega’s en alle andere LHTB’ers.

Noodzakelijke extravaganza

Dat het niet alleen maar een extravagante botenparade is, maar juist een doel dient, bewijst het EenVandaag opinieonderzoek van gisteren. EenVandaag onderzocht hoe het gesteld is met de homo-acceptatie in Nederland. Dat blijkt niet best te zijn. Van de 1.700 homo’s die meededen aan het onderzoek zegt vier op de tien dat het slecht gesteld is met de homo-acceptatie in ons land. Iets meer dan de helft geeft aan zich in Nederland niet vrij te voelen om hand-in-hand over straat te lopen. Het is dan ook niet voor niets dat vanaf vandaag LHBT’ers die, vanwege hun geaardheid te maken hebben met discriminatie of geweld, in het hele land terecht kunnen bij speciale politieteams.

Volle bak

De 6-km lange route gaat van het Westerdok via de Prinsengracht, Amstel en Oudeschans naar het Oosterdok. De eerste boot vaart om 14:00 uur de Prinsengracht op en de laatste boot zal rond 18:00 uur de parade bij het eindpunt afsluiten. Trok de eerste parade slechts 20.000 bezoekers, vorig jaar stonden er 300.000 bezoekers langs de route. Tijdens de tocht zal het net boven de twintig graden zijn, droog blijven en een heel klein beetje waaien. Ingrediënten voor een volle bak.

Post a Comment