Positief kritisch over ambtenaren

Waarom de FNV gelijk heeft

augustus 6th, 2015 Posted in Opinie

worstjeNet voor het zomerreces was er dan eindelijk een cao-akkoord voor 600.000 ambtenaren, waardoor we er iets meer dan 5% bij kunnen krijgen. Of toch niet? De FNV gaf al vrij snel aan dat ze niet zouden tekenen omdat ze de afspraken niet duidelijk en eerlijk vond.

Rib uit ons lijf

Het heeft even geduurd, maar inmiddels zijn de gevolgen goed doorgerekend door het FNV en ik moet zeggen dat ik ze gelijk geef. Dit akkoord is niet een sigaar uit eigen doos, maar een rib uit ons lijf. In een heldere Q&A geeft de FNV uitleg over dit akkoord. Zo wordt een deel (2,2%) van het akkoord gefinancierd uit ons pensioen. Het zal effect hebben op alle 2.8 miljoen deelnemers van het ABP, dus zowel voor de werkenden die nog pensioen opbouwen als de pensioengerechtigden. Voor jongeren onder de 35 jaar kan dit zelfs 15% minder pensioen betekenen! Daarnaast is 0,8% van die dekking al eerder door de rechter toegewezen en verwerkt in het salaris van een aantal sectoren.

Laat je informeren?

Ben jij net als ik tegen dit akkoord, dan kun je dat natuurlijk aan de grote klok hangen in blogjes als deze of via sociale media of ander kanalen. Formeel is het allemaal nog lang niet in kannen en kruiken. Het is formeel dan ook geen cao-akkoord, maar een ‘Loonruimte-overeenkomst publieke sector 2015 – 2016’. Zoals het ‘goede’ ambtenaren betaamt moeten er nog heel veel formaliteiten worden afgewerkt, waaronder een wetswijziging en een besluit van het ABP-bestuur. Daarna moeten er nog cao-onderhandelingen worden gevoerd aan iedere cao-tafel. De FNV gaat alvast in de tegenaanval en houdt op 19 augustus voor haar leden een bijeenkomst om daar te bespreken wat ze verder gaan doen om dit ‘akkoord’ tegen te gaan. Aanmelden kan hier. Ik zou iedereen willen adviseren zich goed te laten informeren en niet zomaar akkoord te gaan met deze nepworst.

Post a Comment