Positief kritisch over ambtenaren

Werken onder een vergrootglas

augustus 17th, 2015 Posted in Ambtelijk vakmanschap

vergrootglasAmbtenaar ben ik 24 uur per dag, iedere dag. Ik heb een laptop, iPad en iPhone van mijn werkgever en kan altijd en overal bij de gegevens en systemen die ik nodig heb om mijn werk te kunnen doen. Het mooie daarvan is dat ik daarin een keuze heb.

Afsluiten van werk

Tijdens mijn komende vakantie kies ik er voor om mij digitaal af te sluiten van mijn werk. E-mail zet ik uit, voicemail gaat aan en de afwezigheidsassistente doet haar werk. Alleen in noodgevallen ben ik bereikbaar, maar gelukkig werk ik met collega’s die dat prima zelf kunnen opvangen.

Afsluiten als ambtenaar

Mezelf afsluiten als ambtenaar gaat hem niet worden. Ik heb een voorbeeldfunctie of ik wil of niet en daar ben ik me steeds bewuster van geworden, vooral sinds ik lang geleden ben gaan bloggen. Hoe kan ik immers positief kritisch bloggen over de overheid en ambtenaren in het bijzonder, als ik niet zelf het goede voorbeeld geef?

Vergrootglas

De samenleving mag van ons verwachten dat we samen met hen doen wat nodig is en dat we daarbij scherp aan de wind varen. Sommige collega’s kunnen daar absoluut niet mee omgaan. Vorige week las ik dat een collega uit Leiden graag zelf het vergrootglas ter hand nam. Meer dan eens zelfs en daarom vind ik het wel heel bijzonder dat de ‘gepaste’ straf van de gemeente Leiden ‘om privacy redenen’ niet bekend werd gemaakt. Nee, ik hoef niet perse te weten wie het is, maar de samenleving heeft m.i. wel het recht om te weten hoe wij met dit soort wangedrag omgaan. Ik hoop dat deze collega voor straf alle onderzochte mensen persoonlijke excuses aan heeft moeten bieden.

 

Post a Comment