Positief kritisch over ambtenaren

Waarom ambtenaren kledingvoorschriften nodig hebben

oktober 20th, 2015 Posted in Opinie

dresses to impressIedereen kent ze wel, die collega’s die hun zaterdagse kloffie op maandag dinsdag en woensdag weer aantrekken naar kantoor. Collega’s voor wie representativiteit synoniem staat voor het gebruik van deodorant. Ik doel dan niet op ambtenaren die enig gevoel voor mode ontberen of duidelijk kleurenblind zijn, maar de ambtenaar die niet bewust bezig is met zijn of haar voorkomen. Voor wie tegelwijsheden als ‘je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk’ of ‘kleren maken de man’ ingeruild zijn voor een dooddoener als ‘het gaat er om hoe ik mijn werk doe, niet hoe ik er uit zie’. Voor deze ambtenaren zou ik graag kledingvoorschriften in willen voeren. Een professionele werkhouding begint mijns inziens met een representatieve uitstraling.

Prettybusiness.nl

Een ambtenaar die zich hier ook druk over kan maken is Aileen Out. Zij is als sectorondersteuner werkzaam bij de provincie Noord-Holland (afdeling Beheer, Strategie en Programmering), maar is daarnaast eigenaresse van prettybusiness.nl. Haar blog is een mix van haar twee liefdes: mode en (overheids)bestuur. Met haar blog focust ze zich op zakelijke mode en uiterlijke verzorging voor vrouwen én mannen. Haar blogs zijn heel praktisch ingesteld, bijvoorbeeld over hoe je je ’s ochtends snel en goed kan kleden voor kantoor. Ik interviewde haar vorige week.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, vind jij dat er kledingvoorschriften nodig zijn in overheidsland?

“Pffff, dat vind ik moeilijk hoor. Dit verschilt per organisatie. Mensen willen niet in een keurslijf gedrukt worden. Het zou zeker helpen voor het vergroten van de professionele uitstraling van organisaties. Voorbeeldgedrag van management en juist ook van senioren is daarin belangrijk. Je ziet trouwens ook dat bij reorganisaties mensen zich beter gaan kleden. Mensen worden zich dan meer bewust van hun uitstraling en het feit dat ze zich opnieuw moeten ‘verkopen’.”

Hoe zit het eigenlijk bij jou op kantoor, geef je daar ook adviezen?

“Mijn blogs worden ook gelezen door collega’s, weet ik. Sommige collega’s zijn zich meer bewust geworden van hun professionele uitstraling sinds ik blog. Ik krijg bijna iedere dag wel een positieve reactie van een collega. Ik heb er hele leuke contacten aan overgehouden. Binnenkort mag ik zelfs een presentatie over zakelijke mode geven aan een andere afdeling, die meer een adviesfunctie krijgt binnen de organisatie.”

Loop je er zelf altijd op je paasbest bij?

“Ik heb een eigen stijl ontwikkeld. Ik kreeg een keer in een beoordelingsgesprek te horen dat ik overal mee naar toe genomen zou kunnen worden, omdat ik er altijd goed gekleed uitzie. Dus ja, men let er hier wel op, alhoewel men zegt dat qua kleding (bijna) alles kan en mag.”

Mogen kledingvoorschriften?

Maar hoe zit dat eigenlijk met de werkgever? Mag deze eisen stellen aan ons ambtenaren? Ja, de werkgever kan voor bepaalde functies of werkzaamheden kledingvoorschriften geven. Deze kunnen bestaan uit het verplicht laten dragen van een uniform of andere dienstkleding, maar ook uit eisen met betrekking tot de representativiteit van ambtenaren. Kledingvoorschriften voor buitendienstmedewerkers vloeien vaak voort uit veiligheidsvoorschriften, al dan niet op grond van arbo-wetgeving. Hoever kun je als werkgever gaan? Aileen heeft het in een blog eens uitgelegd.

Keurslijf

Hoe je er uit ziet zegt iets over je professionele werkhouding. Slecht geklede ambtenaren hebben een negatief effect op de beeldvorming over de overheid en daarmee op het beeld over onze dienstverlening. Daar moeten we iets aan doen en daar kunnen we iets aan doen. Dus overheidswerkgevers van Nederland, druk ons in dat keurslijf! Aileen wil jullie daar vast wel bij adviseren.

Post a Comment