Positief kritisch over ambtenaren

De foutste ambtenaren van 2015

januari 6th, 2016 Posted in Foute ambtenaren

ik krab jouw rugDé lijst der lijsten viert zijn eerste lustrum. Voor het vijfde jaar op rij presenteren we hier met trots enigszins gegeneerd de foutste ambtenaren van 2015. Deze (ex)collega’s in Nederland en soms daarbuiten bevuilden ons nest en beschadigden onze onfeilbare reputatie. Ook dit jaar was er helaas weer voldoende materiaal om de lijst mee te vullen. We zetten ze hier graag in het volle licht, ter leering ende vermeack.

Januari

2015 was toch wel hét jaar van de foute politiemannen. In januari beet deze geüniformeerde collega uit het zuiden des lands het spits af. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht door het al dan niet tegen betaling verschaffen van gegevens uit de politiesystemen aan derden. Daarnaast zou hij ook met zijn urenadministratie geknoeid hebben.

De tweede uitzending van Zembla over het fêteren van vele ambtenaren door ICT-leverancier Ordina in de periode 2005-2010, om daarmee aanbestedingen te winnen, deed veel stof opwaaien. Het zou hier gaan om korpschefs, een officier van justitie en diverse andere rijksambtenaren. De Audit Dienst Rijk, de Autoriteit Consument & Markt en de Rijksrecherche deden onderzoek en de hele kwestie ging vervolgens als een nachtkaars uit.

Februari

Eind februari werden er in Turkije 21 agenten opgepakt die betrokken zouden zijn bij het illegaal aftappen van telefoons van politici, ambtenaren en zakenmensen. Of ze echt fout waren of dat president Erdogan een rookgordijn nodig had om zich achter te verstoppen is nog steeds niet duidelijk.

Onze collega’s in de gemeente Rijssen-Holten geven niet het goede voorbeeld. Althans dat vindt de gemeentesecretaris daar. Ze zijn namelijk meer dan gemiddeld corpulent. Meer dan helft van de 260 ambtenaren in het stadhuis in Rijssen is dus te dik. Kijk hier wat de gemeentesecretaris met ze wil doen.

Maart

Acht dagen werden er in maart uitgetrokken voor het megaproces tegen het voormalige hoofd van de afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente Haarlemmermeer, die in 2010 werd ontslagen. Hij werd verdacht van het aannemen van circa 3,5 ton aan steekpenningen, valsheid in geschriften en het voortrekken van geldschieters. Onze gejurkte collega’s straften hem uiteindelijk met drie jaar schoffelen zitten.

Bij onze zuiderburen kwam er eindelijk een einde aan een langslepende juridische kwestie van een groot omkoopschandaal bij stedenbouw West-Vlaanderen. Naast een oud-burgemeester en zakenlui, werden ook zes inmiddels gepensioneerde ambtenaren veroordeeld tot voorwaardelijke straffen en geldboetes.

April

In het Amsterdamse Bos werden bijstandsgerechtigden die aan de werkmeesters van de Dienst Werk & Inkomen waren toevertrouwd bij re-integratietrajecten stelselmatig gediscrimineerd en geïntimideerd. Daarnaast werd gereedschap en benzine gestolen en werden het wagenpark en bijstandsgerechtigden voor privédoeleinden ingezet. Schorsingen, overplaatsingen en waarschuwingen viel hen ten deel. Gelukkig werkten ze niet voor de Chinese overheid, want dan zou hun hele doopceel op de voorpagina hebben gestaan.

Mei

Glaasje op laat je rijden, maar dan niet door deze twee ex-agenten. Zij misbruikten in hun dienstwagen tijdens diensttijd een beschonken vrouw en probeerden dit later te verdoezelen. Ze werden ontslagen en veroordeeld tot 2,5 jaar billendichtknijpen.

Juni

Meestal zijn het onze mannelijke collega’s die in de fout gaan, maar in mei werd een vrouwelijk voormalige ambtenaar in hoger beroep veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor het oplichten van de gemeente Tiel en enkele buurgemeenten, voor in totaal bijna zeven ton, en het stelen van negen laptops. De schade moet ze vergoeden.

Dat wij ambtenaren er graag warmpjes bijzitten is algemeen bekend, maar deze collega uit de gemeente Amersfoort nam dat wel erg letterlijk. Hij werd bij de enkels afgezaagd.

Juli

Deze ex-collega van leuker-kunnen-we-het-niet-maken vertrok met de noorderzon én 19,5 miljoen euro. Ja, u leest het goed. Dankzij falende controlesystemen kon hij dit astronomische bedrag wegsluizen naar Turkije. Daar kan hij het voorlopig wel even uitzitten op een berg goud. Mocht u hem tegenkomen, bel dan even met de lokale hermandad.

Juli was ook de maand van rechtszaken tegen agenten voor hun daden tijdens de ambtsuitvoering. Ondanks hun veroordelingen kregen ze brede steun.

Augustus

Alweer een politieman die over de schreef ging. Ditmaal van het korps van Dendermonde. Hij schreef bekeuringen uit én inde ze gelijk voor eigen rekening en risico. Het gevolg: voor vier maanden geschorst lopende het onderzoek.

September

September was de maand van de weigerambtenaren. In Frankrijk en de VS werden twee vrouwelijke ambtenaren veroordeeld tot (voorwaardelijke) gevangenisstraffen, omdat ze weigerden homo- en lesbische koppels te huwen.

In de Hofstad ging een beerput open en in de glasstad gooide een opzichter zijn eigen glazen in.

Oktober

Als onze collega’s in Amsterdam het belastinggeld niet dubbel of naar verkeerde rekeningen overmaken, dan sluizen ze het zelf wel weg. In dit geval zou een geldbedrag van enkele miljoenen euro zijn ontvreemd via ‘een geraffineerde constructie’. De man is aangehouden en door de gemeente geschorst.

Wederom bad cops in het nieuws. Een rechercheur uit Weert zou jarenlang gelekt hebben naar criminelen en op Schiphol werd een grensbewaker van de Koninklijke Marechaussee gearresteerd. Hij wordt verdacht van het verkopen van informatie en schending van het ambtsgeheim.

November

Hand in hand, kameraden … en een klap op je hoofd kun je krijgen … voor Feijenoord één.

December

In Maleisië werd een ex-baas van de zedenpolitie veroordeeld tot 100 jaar cel en stokslagen voor verkrachting.

Dichter bij huis werd een militair met onmiddellijke ingang van al zijn taken ontheven vanwege een boodschappentas.

Nog dichter bij huis werd in beslag genomen geld, nogmaals in beslag genomen.

Ten slotte

De lijst wordt dit jaar gedomineerd door onze geüniformeerde collega’s en dat is opvallend én tegelijkertijd verontrustend. De politie beschermt immers de democratie, handhaaft de wet en is het gezag op straat. Natuurlijk dient iedere ambtenaar integer te handelen, maar juist bij de politie verwacht je dat in het kwadraat.

Het onkruid in deze lijst dient met wortel en al onschadelijk gemaakt te worden. Dus, vermoed je fraude of onoorbaar gedrag, bespreek het dan eerst met de betreffende persoon en meldt het indien nodig daarna aan je leidinggevende, vertrouwenspersoon, integriteitscoördinator of aan M.

Ondanks de hier getoonde afvalligen zijn wij verre van corrupt. Zeker als je de internationale lijstjes er op na slaat. Dus de volgende keer dat je weer iets in chocoladeletters leest over ons, denk dan vooral ook aan die bijna 1 miljoen ambtenaren die iedere dag weer hun stinkende best doen om Nederland iets mooier te maken.

  1. 1 Trackback(s)

  2. apr 21, 2016: I ambtenaar » Blog Archive Ambtenaar in beeld: Margret Verberne, integriteitscoördinator - I ambtenaar

Post a Comment