Positief kritisch over ambtenaren

Op het digitale schavot

januari 1st, 2017 Posted in Nieuws, Opinie

In de afgelopen 10 jaar heb ik hier regelmatig geblogd over het geweld tegen onze collega’s. Bijna iedere dag, en zeker in het weekend, worden er weer ambtenaren aangevallen en lastig gevallen, terwijl ze hun best doen voor de publieke zaak. Rond de jaarwisseling is het altijd raak.

Triest dieptepunt gisteravond vond plaats in de Hofstad, waar hulpverleners werden bekogeld met flessen en vuurwerk terwijl nadat ze een geüniformeerde collega aan het reanimeren (!) waren, die kort daarvoor aangereden was door een 27-jarige vrouw. De ME moest er aan te pas komen om de straat leeg te vegen. De agent ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Opeenvolgende ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie & Veiligheid hebben vooral stoere taal gebruikt tegen geweldplegers, dat slechts in enkel gevallen resulteerde in strenger beleid en wetgeving. Ondanks de inzet van de strafverdubbelaar stijgt het geweld tegen ambtenaren. Werden in 2014 nog 510 meldingen van een incident gedaan, in 2015 was dat al gestegen naar 582 incidenten en die stijgende lijn lijkt zich in 2016 te hebben voortgezet als we Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, moeten geloven. Hij vindt dan ook dat de politiek weer aan zet is.

Ik geloof daar niet meer in. Met strengere straffen gaan we dit probleem niet oplossen. Volgens criminoloog Jan Dirk de Jong geeft dat bij sommige groepen zelfs een averechts effect en levert dat alleen een betere reputatie en status op. Beter is het om hun waardigheid en status af te pakken, door ze uit de anonimiteit te halen. Want hoeveel raddraaiers melden zich niet plotseling onder dreiging van publicatie van hun foto op een opsporingssite? Wat mij betreft zou dat een passende en wellicht effectievere straf zijn. Geweld tegen ambtenaren? Op het digitale schavot!

Post a Comment